GHIURGHIULÍU, -IE, ghiurghiulii, adj. (Reg.) Roșu-deschis, trandafiriu. – Din tc. gülgülü.
(dexonline)
Că tot nu-nţelegeam ce vrea să zică Maria Tănase cu vinul ăla al ei.
GHIURGHIULÍU, -IE, ghiurghiulii, adj. (Reg.) Roșu-deschis, trandafiriu. – Din tc. gülgülü.
(dexonline)
Că tot nu-nţelegeam ce vrea să zică Maria Tănase cu vinul ăla al ei.
Comentariile nu închise.
Ha! habar n-avusesem. Credeam că e vorba de vreo caracteristică a vinului, uşor spumant, aşa…
Săr’na!
De la „gül”, trandafir. Roze, cum ar fi pre limba noauă.
a. Acum vreo trei săptămâni am avut ocazia să spun unei bătrâne dobrogene cuvântul „derea” pe care îl „prinsesem” din (https://diacritica.wordpress.com/2013/05/05/ceair/).
Veneam de la Tecuci, am luat-o de la Galaţi de la trecerea bac că s-a rugat de noi, şi am dus-o nu mult, până la Garvăn, peste Dunăre.Avea vreo 80 de ani, uscată, adusă de spate, dar încă mobilă.Fusese cu ceva legume-fructe să le vândă la piaţa de la Galaţi pentru câţiva crăiţari, că de arginţi… Impresionantă luptă de supravieţuire.Minte ageră, descurcăreaţă.Am întrebat-o de plăcinta dobrogeană.Aferim! Desigur că era în temă! Apoi am găsit ceva oarecum pe aproape la „Penny” şi „Kaufland”, negreşit cu faimoasa brânză sărată. O bunătate ! Ca la „ţara” tatălui meu : Chilia Veche!
b. Am mers până la Somova unde, la un renumit „resort” 🙂 am mâncat peşte à la mama lui. Şoseaua spre Tulcea trece prin peisaje de vis : şes-deal-pădure, totul înverzit, totul arat şi semănat de parcă nu eram în România.Am vîzut faţa unei Românii care mai şi râde.
NICI EU nu stiusem (da’ nu-mi venea in minte – n-o fi avut IN CE – sa ma interesez atunci cand aveam posibilitatea, ci doar ma intriga atunci cand il auzeam fortuit.) Multumesc!
(Oare si colocvial-romanescul „ghiul” si-o fi avand sorgintea in ACEEASI vocabula turceasca cu rezonanta similara?)