Din seria „vorbim turceşte”

GHIURGHIULÍU, -IE, ghiurghiulii, adj. (Reg.) Roșu-deschis, trandafiriu. – Din tc. gülgülü.
(dexonline)

Că tot nu-nţelegeam ce vrea să zică Maria Tănase cu vinul ăla al ei.

4 gânduri despre „Din seria „vorbim turceşte”

  1. a. Acum vreo trei săptămâni am avut ocazia să spun unei bătrâne dobrogene cuvântul „derea” pe care îl „prinsesem” din (https://diacritica.wordpress.com/2013/05/05/ceair/).
    Veneam de la Tecuci, am luat-o de la Galaţi de la trecerea bac că s-a rugat de noi, şi am dus-o nu mult, până la Garvăn, peste Dunăre.Avea vreo 80 de ani, uscată, adusă de spate, dar încă mobilă.Fusese cu ceva legume-fructe să le vândă la piaţa de la Galaţi pentru câţiva crăiţari, că de arginţi… Impresionantă luptă de supravieţuire.Minte ageră, descurcăreaţă.Am întrebat-o de plăcinta dobrogeană.Aferim! Desigur că era în temă! Apoi am găsit ceva oarecum pe aproape la „Penny” şi „Kaufland”, negreşit cu faimoasa brânză sărată. O bunătate ! Ca la „ţara” tatălui meu : Chilia Veche!
    b. Am mers până la Somova unde, la un renumit „resort” 🙂 am mâncat peşte à la mama lui. Şoseaua spre Tulcea trece prin peisaje de vis : şes-deal-pădure, totul înverzit, totul arat şi semănat de parcă nu eram în România.Am vîzut faţa unei Românii care mai şi râde.

  2. NICI EU nu stiusem (da’ nu-mi venea in minte – n-o fi avut IN CE – sa ma interesez atunci cand aveam posibilitatea, ci doar ma intriga atunci cand il auzeam fortuit.) Multumesc!

    (Oare si colocvial-romanescul „ghiul” si-o fi avand sorgintea in ACEEASI vocabula turceasca cu rezonanta similara?)

Comentariile nu închise.