Rata de promovare la titularizare

Pentru toţi ziariştii/analiştii habarnişti, dar iubitori de procente şi văicăroşi că, uite, a scăzut procentul de promovare la titularizare:

Titularizarea e un concurs (nu examen, cum scrie mare în titlu Hotnews). Asta înseamnă că:
a. nu promovezi niciodată titularizarea, că un concurs nu-l promovezi; la limită, promovezi un examen; de obicei promovezi un an de studii (şi pentru bac „rata de promovare” îmi sună aiurea; ar trebui să fie „rată de reuşită” sau ceva de genu’).
b. fiind concurs, înseamnă că se scot 7.000 de posturi, să zicem, şi candidează 29.500 de candidaţi (ca anul ăsta). De unde rezultă că dacă se ocupă toate cele 7.000 de posturi, „rata de promovare” ar fi de – păzeşte-ne, Doamne! – 23,72%. Ţî dai mata seama cum ar sări de cur în sus ziariştii şi analiştii naţiei, analizând pe toate feţele dezastrul din învăţământul românesc, care a dus la o „rată de promovare a titularizării” de nici 25%?! Dacă socotim rata de reuşită la modul ăsta (câţi titularizaţi din câţi prezenţi), ca să fie 100% ar trebui să se înscrie la concurs fix atâţia candidaţi câte posturi sunt (şi toţi să ia concursul, asta-i partea a doua).

Prin urmare: ziarişti şi analişti dumneavoastră, ca să analizezi rezultatele obţinute la concursul de titularizare trebuie să te raportezi la numărul de posturi scoase la concurs. Şi anume: câte posturi s-au ocupat din cele x scoase la concurs? Dacă din 7.000 s-au ocupat 7.000, totu-i bine şi frumos în cea mai bună dintre lumile posibile, iar concursul de titularizare a fost un succes.  Titlurile de genul „Rata de promovare la titularizare: 47,78%, mai mica decat anul trecut” arată doar că nu ştiţi despre ce vorbiţi.

Şi b:
Nota mimimă 7 e o condiţie necesară ca să te titularizezi, însă nu e suficientă. Dacă ai luat 7 nu înseamnă că te-ai titularizat automat (poţi să fii al 7.001-lea). Nu mai zic că poţi să şi refuzi postul de la Cucuieţii din Deal care ţi-a fost oferit în virtutea 7-lui pe care l-ai obţinut, că preferi să fii suplinitor la oraş. Aşa că nici procentul „câţi au luat cel puţin 7 din câţi s-au prezentat” nu are-a face cu subiectul, şi anume cu titularizarea. (Are-a face cu nivelul de pregătire al candidaţilor, care-i altceva.)

Când e vorba de titularizare, singura rată relevantă de calculat e câte posturi s-au ocupat din cele scoase la concurs. Şi de la asta trebuie să plece orice analiză. (De exemplu: s-au ocupat 5000 din 7000, şi anume alea din oraşe-orăşele şi pe lângă ele; alea 2000 din fundu’ ţării au rămas neocupate de 20 de ani. De ce? – Numai că aicea tre’ să iei la rost miniştri şi prim-miniştri, or e mai simplu să-i cerţi pe candidaţi că doar 7.000 dn 29.500 au reuşit să ocupe 7.000 de posturi.  Oricum nu se prinde nimenea unde-i greşeala.)

Anunțuri

Etichete:

5 răspunsuri to “Rata de promovare la titularizare”

 1. geefo Says:

  Ar trebui inceput cu analizarea rostului acestei titularizari. Mie mi-ar place ca directorul de scoala impreuna cu consiliul de administratie(cu parinti in componenta) sa hotarasca pe cine angajeaza ca profesor(i) si pentru cata vreme.

 2. Neveu Says:

  Dude,
  Asta-i comentariul cel mai plin de logica pe care l-am citit pe situ’ tau. Spun asta pentru multe m-au calcat pe nervi; asta m-a uns la inima:)
  Poti sa ma-njuri, nu ma doare nici in *ur de asta:))

 3. VictorCh Says:

  Da, geefo, e logic – da’ pt asta ar trebui ca TOT acel consiliu (in frunte cu directorul (care – a propos – TOT de consiliu ar fi bine sa fie ales / numit) si in coada cu reprezentantii organizatiei parintilor elevilor) sa poata sa SI dispuna de fondurile alocate scolii, pe care sa le administreze cat mai bine ii duce pe ei capul (ceea ce insa NU se intampla, consiliul nu are nici o putere in alocarea / distribuirea acelor bani – decat eventual a unei foarte mici cote din ei).
  CEL mai bine s-ar rezolva problema daca s-ar si APLICA principiul „banii urmeaza elevul”: fiecare studios „de” clasa X sa aiba alocata suma Y de bani (probabil progresiva direct proportinal cu inaintarea in studii a junelui), suma care sa fie atribuita scolii la care acesta este inscris (si in caz de nevoie sa fie transferata de-la-scoala-la-scoala impreuna cu mutarile elevului in cauza).

 4. pozedecat Says:

  Formula cu „rata de promovabilitate” in loc de „rata de promovare” se trage de la consumul „in exces prea mult” de seminte cu „nuplecabilitate” 🙂

 5. Cârcotaşu Says:

  Oricum nu se prinde nimenea unde-i greşeala.

  Ba eu cred că sunt destui care se prind, doar că nu-s din ăia care ies în stradă pentru asta. Cei ce încurcă borcanele, sunt din ăi de ies în stradă, da’ nu din ăia care-au intrat la facultate pe bază de concurs (2000 de catindaţi pe 150 de locuri), că altfel nu le-ar mai încurca. Acolo mai exista şi excepţia conform căreia dacă erau mai mulţi cu nota ultimului admis, se suplimenta numărul de locuri, numa’ să nu fie nimeni dezavantajat! Ehe, vremuri!

Comentariile sunt închise.


%d blogeri au apreciat asta: