Cianură

Copii, noi scriem cianură şi citim ci-a-nu-ră, nu cea-nu-ră.

2013-09-15_cianura
(DOOM 2)

Că m-aţi înnebunit de urechi.

Etichete: ,

4 răspunsuri to “Cianură”

 1. Marco Polo Says:

  De mult timp am observat la vorbitorii de română din Republica Moldova înlocuirea în cursul vorbirii a hiatului corect „ia” cu diftongul „ea”, exact cum se dă în exemplul de mai sus. Deci : „Mariana” este pronunţat „Mareana”, „viaţă” devine „veaţă”, etc.Deşi în chirilicele ruseşti utilizate şi pentru limba română de acolo până în 1990 există şi litera „ia” ( я ).

 2. VictorCh Says:

  Ptiu, minunea Domnului!
  Eu STIAM ca se scrie / pronunta cu „i”, nu cu „e”, da’ NU stiam ca se pronunta in patru silabe (ASTA indica acele cratime de la descompunerea cuvantului, nu-u?): in mintea (si pronuntia) mea, cuvantul se despartea in trei silabe mari si late: cia – nu – ra.

  Cu referire la asta, Marco Polo, eu as fi „vazut” cuvantul (pronuntia sa romanasca) transcris in grafie slava NU cu litera „ia” (nici nu mai tin minte daca litera asta-i vocala sau semivocala, ca „i kratkoe” (sau „kratkii”? Nici asta nu mai sunt sigur…) sau „abarotnoe ă” ) ci cu litera „ce” urmata de vocala „a”.
  Iar daca pronuntia corecta romaneasca este in PATRU silabe, atunci este SIGUR ca in grafie slava s-ar scrie cu „a”, nu cu „ia”: nici nu poate fi vorba despre descompunerea / despartirea literei „ia” in hiat, litera insasi constituind OBLIGATORIU un diftong, fara exceptie!!!

 3. sdfh Says:

  de mult timp am observat ca mai mananca cacat si DOOM. ci-a-nu-ra nu zice NIMENI, nicaieri, niciodata.

 4. diacritica Says:

  ci-a-nu-ra nu zice NIMENI, nicaieri, niciodata

  Ba da. Oamenii cultivaţi spun „ci-a-nu-ră”. Întotdeauna.

Comentariile sunt închise.


%d blogeri au apreciat asta: