2+ vorbe despre fondul clasei

Băi frate, ce de-a mai discuţii s-au iscat despre cum nu-i gratuit învăţământul gratuit. Despre cum tre’ să dai bani la fondul clasei ca să se văruiască şcoala şi să se facă chestii în clasă. Cel mai tare îmi place cum se scandalizează onor ministerul –  ăla care, încă de când eram eu tânără, tot ameninţă că dă 6% din PIB.

Păi băi, de şcoli, de clădirile alea în care învaţă copiii voştri, trebuie să se ocupe primăria, din câte ştiu eu. Care primărie tace mâlc. A întrebat-o careva pe onor primăria, de când a început scandalul, de câte ori a văruit în ultimii 5 ani şcolile pe care le are în grijă? Că o clasă trebuie văruită în fiecare vară. Şi de câte ori a dus la spălat în ultimii 5 ani perdelele din şcolile pe care le are în grijă? Ă? Onor ziariştii care sar în capul profesorilor care cer bani de fondul clasei s-au dus să-i pună vreo două întrebări de la obraz primăriei? Fă primărio, ia zi, fă, ce-ai făcut în ultimii 5 ani în şcoala x?

Da, frate, statul (ca să-i zicem pe numele lui generic) ar trebui să se îngrijească de şcoli. Dar câţi dintre voi v-aţi duce (şi v-aţi lăsa) copilul să înveţe într-o şcoală îngrijită exclusiv de stat? Ă? Doar ăia mai amărâţi dintre voi, vă zic. Că ăştia care aveţi niţel cheag şi sunteţi obişnuiţi cu oarece standarde acasă (de genul văruit periodic, apă curentă, săpun şi hârtie igienică la baie, acoperiş prin care nu plouă etc) n-o să acceptaţi.

Serios acu’: asta cu fondul clasei e cea mai mică dintre problemele şcolii româneşti. Singura chestie e c-ar trebui făcut legal: primeşti chitanţă când dai fie şi doar 10 lei, iar şcoala să afişeze pe sait / la avizier facturile plătite din fondul cu pricina. Cum face domnu’ administrator la bloc, dacă mă-nţelegi. Toner, hârtie pentru fotocopiator şi imprimante, chiuvetă înlocuită c-au spart-o buimacii de-a VIII-a când s-au bătut, retroproiectoare etc.

Prin 98-99 predam franceză după manualele după care învăţasem şi eu şi după care învăţase, la rândul ei, şi profa mea de franceză din liceu. Nişte mizerii. Alte cărţi (franţuzeşti) aveam eu (cumpărate din banii mei de profă), dar cum să le foloseşti la clasă? Faci fotocopii, normal. Că aveam copiator în şcoală (donat şi ăla, iaca!). Da’ periodic se termina tonerul. Şi periodic trebuia să strâng bani de toner de la elevii mei. (Partea pe care am urât-o cel mai mult din cei 5 ani de învăţământ public. Azi cred c-aş intra la penal pentru aşa ceva.) Acu’, întreb şi eu: ce preferi – mata, părintele? Să dai tu bani pentru toner, hârtie, fotocopiator, sau să înveţe copilul doar după manuale dintr-alea? (Că manualele româneşti de franceză, scoase mai încoace, nu-s cu mult mai bune.)

Bre frăţicule, dacă vreţi să rezolvaţi ceva în şcoala românească, rezolvaţi după cum urmează:
1. şpaga la diversele concursuri pentru posturi – titularizare, suplinire şi ce s-o mai inventa
2. şpaga la inspecţii de grad
3. şpaga la examene de grad (onor universitari, s-aude până-n fundu’ clasei, la dumneavoastră?)
4. şpaga la bac / capacitate
5. şpaga la profesor (ca să mi-l treacă, ca să nu-l persecute etc).

Nu vă mai luptaţi, frate, cu fondul clasei, că din cauza lui nu vedeţi pădurea de şpăgi adevărate! Sau dacă nu mai vreţi să plătiţi fondul clasei, tăbărâţi pe primărie, nu pe nişte profesori care, cei mai mulţi dintre ei, încearcă să facă şcoala aia un loc decent pentru copiii voştri.

_____________________________

Rezumat pentru proştii care citesc fără să priceapă: Articolul este despre fondul clasei vs şpagă şi despre cum problema şpăgilor diverse din învăţământ (bijuterii, cadouri etc) trebuie rezolvată înaintea problemei fondului clasei, pentru că problema şpăgilor e mult mai gravă.
De asemenea: de 12 ani nu mai am nici o legătură cu învăţământul românesc, deci fiţi pe pace, nu vă pun odoarele în pericol.

_______________________________

Părinţii doamnei Blându

Reclame

Etichete:

36 răspunsuri to “2+ vorbe despre fondul clasei”

 1. acd Says:

  Problema nu e cu fondul clasei, el există și o să existe în continuare, mai ales pentru lucruri uzuale. Dar un profesor care amenință copiii care nu vor să dea că le face nu știu ce, nu e normal. Tocmai asta e problema, că au ajuns să se poarte ca niște portărei. Nu toți, nici măcar majoritatea. Unii, care fac de rușine toată tagma.
  În limita posibilităților, fiecare părinte dă ceva. Dar nu poți să le ceri de la obraz. Iar problemele nu se opresc aici, merg până la a avea un cadru legal pentru a înfința un afterschool în școlile în care învață deja copiii. Care cadru legal nu există, cine face așa ceva e la limita fraudei.

 2. ioana Says:

  mi s-ar parea foarte logic si chiar eficient sa existe fondul clasei, insa pentru banii dati la fondul clasei sa existe chitante, iar acesti bani sa fie deductibili din impozitul pe venit sau din impozitele si taxele locale platite de parinte (in functie de cine ar trebui sa finanteze scoala respectiva).

 3. diacritica Says:

  asta cu fondul clasei e cea mai mică dintre problemele şcolii româneşti. Singura chestie e c-ar trebui făcut legal: primeşti chitanţă când dai fie şi doar 10 lei, iar şcoala să afişeze pe sait / la avizier facturile plătite din fondul cu pricina.

 4. geomarz Says:

  Din experienta mea de mama si membra a comitetelor de parinti pe clasa la una dintre scolile din B stiu ca pentru orice ban cheltuit din fondul clasei se obtinea o chitanta care se pastra in dosarul fondului clasei. Cine vroia sa stie cum s-au cheltuit banii putea oricind sa acceseze respectivul dosar.
  Dupa ce copiii au terminat scoala, dosarul nu l-a mai vrut nimeni.

 5. GUNA CASSIANA Says:

  Problema, OAMENI BUNI, nu este fondul clasei! DOAR Acela k se striga sus si tare k invatamantul in Romania este gratuit! Nu afost si nici nu este! Iar dupa political care este acum la putere nici nu va fi! Sunt cadre didactice si parinti care de buna credinta au vrut sa faca ceva si ptr, altii… mai intai copiii…educatie, mediu placut.. ptr. asta si’au luat de la gura! INSA HOTII, STRIGA HOTII! Asta este societatea in care traim. Avem ce meritam ptr. k toleram in jurul nostru ceea ce nu este de tolerat!!!!!!!! RUSINE TUTUROR ACELORA CE NU STIU A CREEA, A SEMANA, A RESPECTA, A IUBI…. CI DOAR A CULEGE, A DUSMANI SI A DISTRUGE, CEEA CE ALTII S’AU CHINUIT SA CONSTRUIASCA!!!!!!!!!!!!!!!

 6. Marius Says:

  In tot scandalul acesta cu d-na invatatoare n-a fost, de fapt vorba, de fondul clasei, ci de bani pt. cadouri – sticle cu alcool la bodyguarzi … etc … ei nu muncesc pt salar, ca si noi? Noua, in privat, ne da cineva „cadouri”, pe langa salar, ca, vezi, doamne, ce minunati suntem si ce norocos e patronu’ ca ne are ca angajati ? Nu mi se pare un capat de tara daca strangi bani in clasa pt material didactic sau alte cele, necesare copiilor … Banii pt „atentii” sunt problema … sa nu mi-l persecute, sa-i dea note bune, sa nu-l lase corigent … etc … pana la urma, daca n-ar da nimeni, ce-ar putea face invatatorul sau profesorul, sa-i persecute, sa-i lase corigenti pe toti ? La noi, la parinti, e, pana la urma, problema !!!

 7. diacritica Says:

  Marius:
  https://diacritica.wordpress.com/2014/01/09/parintii-doamnei-blandu/

 8. Bogdan Gheorghiu Says:

  Bun articol! Si eu ma minunam cum de onor ministerul zici ca acum a aflat despre fondul clasei si abuzurile care se pot crea cu el…

 9. nicole Says:

  corecta abordarea! pentru fisele care se dau copilor, oare cine ar trebui sa plateasca? invatatorul/profesorul? ca onor primaria nu este capabila sa asigure si consumabile. daca bine mi-amintesc, cumparam creta si burete pentru scoala si inainte …. si da, tare mult mi-ar placea ca inspectiile la clasa sa se faca pe bune.

 10. Mioara Says:

  mda…

 11. Mediator Bucuresti Says:

  Corect, fondul clasei este perdeaua de fum menita sa ascunda adevaratele probleme din invatamant !

 12. Cârcotaşu Says:

  Sigur, la noi aşa e, când se aruncă apa se aruncă şi pruncul din copaie! Dintr-o extremă în alta.
  Sigur, fondul clasei e absolut necesar, el a existat şi va exista, ministerul nu va putea să-l suprime. Fiu-meu a început şcoala în 1987. Şi atunci exista fondul clasei. Pe toată durata celor 12 ani de elev, în două şcoli diferite obiceiul era că de strângerea şi administrarea acestui fond se ocupa un părinte ales dintre membrii comitetului de părinţi. Învăţătoarea şi apoi diriginţii nu aveau nicio treabă cu acest fond. Eventual ei sugerau care-ar fi nevoile clasei, mai departe era treaba părinţilor. Sigur, cheltuielile difereau de la an la an. Pe material didactic s-a cheltuit mai mult în clasele I-IV. Sigur că exista un dosar al Fondului, unde găseai actele justificative. Acum să nu exagerăm, acolo se contribuie nu e o donaţie, în sensul că dă fiecare cât poate, deşi sigur, există şi asemenea situaţii. Dacă se insistă prea mult pe eliberarea unor chitanţe pentru banii încasaţi există posibilitatea ca onor primăria să intre pe fir, să ceară înregistrarea comitetului de părinţi ca SC, să-l pună pe cel ce administrează fondul să facă un curs la primărie, evident contra cost şi, bineînţeles, să încaseze şi-un impozit, că de, aţi făcut scandal, v-am introdus în legalitate!
  Cam ăsta a fost scenariul la Asociaţiile de Proprietari dacă-şi aminteşte cineva.
  Aşa că, înainte de a-ţi dori ceva gândşte-te bine. S-ar putea să ţi se-mplinească.

 13. Toma Marius Gadiuta Says:

  Domnule autor de articol : in Romania este o problema sa bagi 50 bani in aparatul de autotaxare in parcarile cu plata. Despre ce vobesti dumeata aici??? Si cum nu e problema sa platesti pentru ceva gratis chiar si 1 leu ?? Te poftesc la supermarket sa cumperi o oferta 1+ 1 aproape gratis ….hai ca nu dai mult pe aia gratis.

 14. diacritica Says:

  Domnule cititor de articol, învaţă să pricepi ce citeşti, dacă tot ai învăţat literele.

 15. Victor Says:

  Nu ne mai facem bine!!!!Si ce e mai rau e ca nu stim nici ce e…SIDA sau Cancer!!!!!

 16. michisor Says:

  Excelent articol! Cam nu se vede pădurea de copaci, tăcerea-i de aur (vezi primaria) şi se aruncă pisica-n ograda altuia într-o veselie (ministerul şi, auşica, primăria va intra şi ea pe fir)!

  Publicaţi articolul într-un ziar cu acoperire naţională! Eu îl şeruiesc pe feisbuk şi-or mai face-o şi alţii dar n-ajunge şi-i păcat!

 17. Georges Milan Says:

  Subiectiv articol! Ca parinte care-si respecta obligatia sociala si-si trimite copilul la scoala precum si ca un corect platitor de taxe si impozite, ma intreb: daca primaria trebuie sa asigure fondurile necesare igienizarii si dotarii scolilor, de ce conducerea acestora nu se adreseaza Primariei si solicita fondul clasei/ scolii de la elevi (adica de la parintii acestora ca elevii nu au venituri) ? Va spun eu. Nu solicita aceste fonduri de la Primarie pentru ca fiecare leutz este contabilizat si trebuie data socoteala pentru fiecare cheltuiala facuta. Este foarte simplu sa soliciti de la elevi, doar sunt la mana profesorilor, acest fondul al clasei nu trece pe la contabilitate ci este evidentiat doar in niste listute ale profesorilor, bani care le dau si alte destinatie, adica, sa-mi fie iertat, sunt folositi si la completarea veniturilor cadrelor didactice, ca doar saracii au salarii mici! Cadrele didactie au salariu prea mare, comparativ cu prestatia lor. Actul de invatamant din tara noastra este sub nivelul celui din alte tari.

 18. Bianca Says:

  Articolul e scris de un cadru didactic? Asa vorbeste si la scoala cu parintii? Asemanator cu tonul invatatoarei nemultumite ca a primit un cadou de doi bani. Scandalul a pornit de la pretentiile unui cadru didactic ce are un vocabular mult sub asteptari, in inregistrare nu cerea bani de toner, creta, burete sau mai stiu eu ce, cerea un cadou substantial. In alte scoli parintii platesc rata masinii unui profesor… si aia e pentru fondul clasei?

 19. diacritica Says:

  Bianca dragă, ai învăţat să citeşti, bravo; acum învaţă şi să pricepi ce citeşti.

 20. diacritica Says:

  Va spun eu. Nu solicita aceste fonduri de la Primarie pentru ca fiecare leutz este contabilizat si trebuie data socoteala pentru fiecare cheltuiala facuta.

  Altul mai isteţ chiar decât el însuşi.
  Primăria alocă în fiecare an fonduri, şcolile le primesc şi dau socoteală pentru „fiecare leutz”. Însă fondurile de la primărie nu sunt suficiente. Du-te mata, „corect plătitor de taxe şi impozite”, la primărie şi întreab-o pe primărie de ce din banii tăi alocă fonduri insuficiente şcolii copilului tău.

 21. simplu Says:

  Adica faptul ca elevii pleaca de la scoala fara sa stie nimic din materie dar au note de trecere nu e o problema ?
  Ca elevii cu parinti „banosi ” sant premianti e o noutate ?
  Ca vecina mea , intr-un an de 8 martie, profesoara fiind a dorit si a primit un set lantic, cruciulita , bratara , inel din aur de la turci , nu ca anul anterior cand , auzi (!), a primit un set de oale (aluzie ?).
  Ca invatamantul e subventionat, stim, ca salarile sant foarte mici, la fel, dar batatia de joc la adresa meseriei de ce ?
  Intrebam si eu de ce trec elevii clasa de vreme ce sant unii chiar „tampiti” ? Cica ne obliga directorii si pe ei inspectorii ? Si voi de ce nu caraiti ? Pai nu putem . De ce ? Pai… ne ameninta parintii. Si tot asa… Bineinteles ca altii sant de vina. Noi, niciodata.

 22. diacritica Says:

  Intrebam si eu de ce trec elevii clasa de vreme ce sant unii chiar “tampiti” ?

  Tu, de exemplu, de ce ai trecut clasa?

  sant premianti e o noutate
  salarile sant foarte mici
  sant unii chiar “tampiti”
  altii sant de vina

  Ai şi bacu’, nu-aşa? Poate chiar şi o particulară.

 23. Bianca Says:

  Pe toti ne inviti sa intelegem. Te asigur ca intelegem mai bine decat crezi tu sau mai corect, noi intelegem tu vrei sa ne impui pasrerea ta.
  Primaria aloca fonduri insuficiente…. motiv sa aveti pretentii la cadouri??? De ce nu va aliati cu parintii sa-i convigeti sa dea fonduri pentru scoala? Cati profesori au fost la primarie sa le vorbeasca pe acelasi ton cum vorbiti (unii, bineinteles nu toti) cu parintii?? Imi inchipui ce vocabular aveti cu elevii, daca articolul incepe cu „bai, frate”!!!
  De citit am invatat, am facut scoala acum muuulti ani, cand la scoala se lua bac-ul daca invatai, nu daca dadea mama bani pentru nota de trecere (pentru nota 6!!!!) si la facultate nu dadeai examen daca nu aveai diploma de absolvire.

 24. Bianca Says:

  Scuze pentru greseli, te asigur ca sunt de tastatura…. completare pentru ca am vazut cat de mult tii sa se scrie corect. Indiferent cum scrie omul, scrie un adevar care vad ca te doare. In loc sa faci observatii de genul, poate era asteptata o explicatie de ce se cer bijuterii si cadouri pentru secretara, femeie de serviciu, bibliotecara??? A, stiu, fonduri insuficiente pentru scoli, fondul clasei….

 25. diacritica Says:

  Biancă, eşti imaginea însăşi a eşecului şcolii româneşti: omul care citeşte fără să priceapă ce citeşte (dar învaţă pe de rost, ca să ia bacul acum muuuulţi ani, când se „învăţa”), însă comentează cu dezinvoltură.

  Articolul este despre fondul clasei vs şpagă şi despre cum problema şpăgilor diverse din învăţământ (bijuterii, cadouri etc) trebuie rezolvată înaintea problemei fondului clasei, pentru că problema şpăgilor e mult mai gravă. Ăsta e rezumatul articolului, pe care ai fi fost în stare să-l faci şi singură dacă luai bacul ăla la română pe capacitatea de înţelegere a textului scris, nu pe capacitatea de învăţa pe de rost comentarii.

  Şi b: de 12 ani nu mai am nici o legătură cu învăţământul românesc. Aşa că stai liniştită, nu-ţi pun copiii, nepoţii, strănepoţii (şi-n general tot neamul românesc) în pericol.

  Mergi în pace.

 26. sorin Says:

  Nu vreau sa comentez șpaga din școli. Doar mă întreb de ce profesorii și părinții, care răspund întrebărilor presei, stau cu spatele la camerele video, sau au fețele blurate și vocile modificate. De ce (sau de cine) se tem?

 27. simplu Says:

  E clar, puteai sa spui de la inceput ca nu trebuie sa comentam despre spaga ceruta sau luata de profesori. Iar rezolvarea e simpla : nu mai luati fratilor spaga in schimbul notelor de trecere, renuntati la micile comisioane din cumpararea cartilor sau organizare de excursii si nu mai faceti politica in scoala. Daca nu ati uitat, santeti profesori ! Iar rezultatul activitatii, calitatea actului de invatamant sant (sunt ?) rezultatele elevilor. Total de acord ca trebuie inceput de la spaga data pentru posturi si titularizare. De ce am trecut clasa ? Ca am greseli de scriere ? Inseamna ca am dreptate.

 28. ortansa Says:

  aveti perfecta dreptate,daca nu ar fi fondul clasei copiii ar scrie cu degetul pe tabla si ar sterge cu ziare(dar si alea trebuie cumparate).Ministerul nostru n-a invatat in atatia ani un lucru:copiii aia care se intorc cu medalii internationale nu le obtin datorita grijii lui ci datorita sustinerii financiare a parintilor si muncii copiilor si profesorilor care ii indruma.

 29. diacritica Says:

  @sorin: Un profesor care dă în vileag practicile din şcoala lui îşi riscă tot viitorul profesional într-o meserie pe care probabil chiar vrea s-o practice – calificative la sfârşit de an, la inspecţii de grad, i se va duce buhul că e ăla care dă din casă şi n-o să-l mai vrea nici un director în şcoala lui. Părinţii se tem că n-o să mai iasă copilul premiant.

 30. Bianca Says:

  Articolul era despre fondul clasei vs spaga dar impresia mea e ca tu esti cea/cel care face analiza textului doar din punct de vedere gramatical si nu scrie nimic despre cadourile cerute de unele cadrele didactice.
  Uite ca s-a rezolvat problema, eu am luat bac-ul fara sa stiu sa fac analiza unui text, asa ca l-ai analizat tu. A se intelege analiza capacitatilor mele de intelegere. Daca lantisorul de aur, cafeaua sau Panettone fac parte din fondul clasei, atunci da, nu stiu sa inteleg un text si mi se pare o pierdere de timp.
  Stau linistita, fii sigura/sigur, copilul meu nu ti-ar ajunge pe mana chiar daca ai fi in invatamant. (observi ca am scris „ai fi” cu un i, corect, urmare a scolii in care se invata pe de rost).

  Merg in pace.

 31. diacritica Says:

  Rezumat, dragă. Nu analiză. Că analiză faci cât încape, deşi n-ai putut scoate ideea principală nici după ce ţi-am desenat-o.

  Ia de citeşte din nou:

  […]dacă vreţi să rezolvaţi ceva în şcoala românească, rezolvaţi după cum urmează:
  1. şpaga la diversele concursuri pentru posturi – titularizare, suplinire şi ce s-o mai inventa
  2. şpaga la inspecţii de grad
  3. şpaga la examene de grad (onor universitari, s-aude până-n fundu’ clasei, la dumneavoastră?)
  4. şpaga la bac / capacitate
  5. şpaga la profesor (ca să mi-l treacă, ca să nu-l persecute etc)
  .

  E clar acuma până şi pentru tine că zici exact ce am zis eu în articol? Sau tot la primul paragraf ai rămas?

 32. Luke Says:

  Fondul clasei administrat de parinti=ok, profesori=gresit.
  Predelele de fum sunt pentru cine le merita si o suta de articole ca asta n-o sa-i schimbe.
  Sincer, nu te astepta sa rezolve cineva in ordinea de la 1 la 5 ca din pacate nu se va intampla veci pentru ca la cei implicati la punctele dinspre varf sunt si cei cu putera de decizie.
  A scapat pasarica (perdeaua de fum) cu fondu clasei de la minister or whatever…ar trebui sa va coalizati toti profesorii (sindicatu?) care vreti sa ajunga undeva invatamantu’ asta (da, am inteles ca nu mai esti printre ei) vorba lu becali „tzac pac” sa o rezovati dupa care sa mergeti la dom’ ministru: „gata domnu, s-a rezolvat, ce urmeaza?”. Daca raspundem cu „ba p’a ma’ti” atunci aici ne vom scalda in continuare. Niciodata n-o sa-i cureti pe aia de sus care-i au la mana pe cei de sub el chiar daca pacatele lor sunt de-o mie de ori mai mici ci invers, cand n-o sa mai aiba pe nimeni la mana.

 33. diacritica Says:

  Fondul clasei administrat de parinti=ok, profesori=gresit.

  În multe şcoli există asociaţii de părinţi. Nu trebuie decât ca părinţii să vrea să se asocieze şi să se ocupe de treaba asta (că e consumatoare de timp) şi să gestioneze corect banii (adică să dea unde e nevoie, nu mai mult la clasa lui Pătrăţel al meu).

  Fără fondurile de la părinţi şcoala nu are cum funcţiona în momentul ăsta, orice ar zice ministerul. Şpăgile sunt altă mâncare de peşte şi din partea mea n-au decât să îi bage la zdup şi pe profesoara care cere bijuterii, şi pe părinţii care i le dau. Că în rest aşa se-ntâmplă: intră la zdup şi mituitul, şi mituitorul.

 34. mihaiignea Says:

  Multă vreme va mai trece până când ne vom da seama ce este manipularea. Nu uitaţi însă, că singurul lucru la care se pricep cu adevărat, este exercitarea puterii prin toate mijloacele, fără scrupule. Se pricep foarte bine la a instiga categorii sociale unele împotriva altora, la a arăta vinovatul şi a asmuţi masele împotriva lui. Astăzi vinovatul de serviciu este profesorul. Mâine medicul,,poimâine ……Profesorul a fost pus la stâlpul imfamiei de infernala maşinărie mass-media. S-a descoperit în sfărşit vinovatul.cel care a vândut flota, fabricile, a tăiat pădurile, a înfundat fântânile, coruptul corupţilor. Profesorul din învăţământul preuniversitar .Băieţii aceştia au învăţat foarte bine lecţiile de la tăticul Stalin.Dau salarii mizerabile profesorilor, medicilor, intelectualilor în general,pentru a avea o clasă intelectuală coruptă, obedientă, incapabilă şi care poate fi uşor stăpânită..

 35. Cârcotaşu Says:

  @ Diacritica,

  Nu trebuie decât ca părinţii să vrea să se asocieze şi să se ocupe de treaba asta (că e consumatoare de timp) şi să gestioneze corect banii (adică să dea unde e nevoie, nu mai mult la clasa lui Pătrăţel al meu).

  Din ce spui rezultă că vorbeşti despre un fond al şcolii, despre care n-am auzit. Sigur, e imposibil să aduni părinţii pe şcoală. Ei se adună, convocaţi de învăţător, diriginte, pe clasă, iar fondul aşa se şi cheamă, al clasei, adică al clasei lui Pătrăţel al tău. Numai acolo se dă din el! 😆 Că fieş’care clasă are un fond al ei e de la sine înţeles, după cum tot de la sine înţeles este că fieş’care clasă şi-l gestionează, că doară fieş’care clasă are câte un Pătrăţel!

 36. diacritica Says:

  Cârcotaşe, lucrurile s-au mai schimbat din ’87 încoace, când a intrat la şcoală Pătrăţelul tău.
  Multe şcoli au asociaţii de părinţi care gestionează fondul şcolii legal, cu chitanţe şi facturi. În asociaţia părinţilor există reprezentaţi ai părinţilor copiilor din fiecare clasă, ei ţin legătura cu ceilalţi părinţi, iar fondurile se strâng legal, prin donarea a x% din impozitul pe venit sau pe profit şi prin donaţii sau cotizaţii lunare/anuale; banii finanţează şcoala acolo unde fondurile ministerului sau ale primăriei sunt insuficiente.
  Legea învăţământului prevede posibilitatea ca părinţii să se asocieze într-un ONG care să le reprezinte intersele în faţa şcolii. Dacă n-au făcut-o, dar se lamentează că tre’ să plătească fondul clasei la negru, e vina lor, a părinţilor. Banii daţi şcolii pot fi gestionaţi cât se poate de legal şi la vedere.

Comentariile sunt închise.


%d blogeri au apreciat asta: