Cică:
Adauga mai multe vegetale dietei tale. Nu, cartofii nu se pun. Dar cartofii dulci sunt o alegere buna (doar daca nu ii tavalesti prin indulcitori sau unt). Asparagusul, dovleceii, ardeii si alte legume sunt de asemenea alegeri excelente.
Pentru toţi ăştia de-aţi învăţat română prin engleză, să ne-nţelegem o dată pentru totdeauna:
În limba română, asparagus (asparagus silvestris) e o plantă ornamentală, de apartament. (Şi care, între noi fie vorba, face o groază de mizerie când încep să-i pice „acele”.)
„Asparagus”-ul englezesc (asparagus officinalis) se numeşte sparanghel în limba română. Şi se cheamă aşa încă dinainte să-l fi văzut voi în supermarket şi-n articolele pe care le traduceţi şi le daţi drept creaţie proprie.
(Vezi şi dexonline.)
„Adauga mai multe vegetale dietei tale. Nu, cartofii nu se pun.”
Am inteles recomandarea: voi evita cartofii si voi adauga dietei mele (spre ex) fasole („uscata”), paine, paste fainoase – si fructe: nuci, alune, masline, stafide, smochine, banane, prune (acestea din urma – „crude” si MAI ALES „poame”: uscate si afumate)… (Toate astea sunt vegetale, nu-u?)
„…asparagus […] e o plantă ornamentală, de apartament […] care, între noi fie vorba, face o groază de mizerie când încep să-i pice “acele”.”
Face mizerie – daca-i permiti: n-ai decat sa pui mana pe o foarfeca (pana si o forfecuta pt manichiura e buna) si sa „tunzi” firele in curs de uscare – cele care isi scutura acele – de la suprafata pamantului din ghiveci (eventual cu un cm deasupra). Nu conteaza daca astfel „tunzi” toate firele: dupa o pauza (cateva saptamani pana la cateva luni) de vegetatie latenta va „da” fire noi, proaspete, si va fi chiar mai „bogat” (des) decat inainte.
@VictorCh, ai uitat să ne zici: forfecuța aia cu care „tunzi firele în curs de uscare” ce marcă tre’ să fie? 🙂
O „marca” ascutita, care sa taie.
(Ideea din spatele expimarii mele era ca din cauza raportului intre duritatea si flexibilitatea firelor sale asparagusul este relativ dificil de taiat „domestic” cu un cutit (sau cu o altfel de lama) – se indoaie firul si nu patrunde taisul – dar cu cea mai simpla forfecuta (care „ataca” firul din ambele parti, astfel „tinand contra”) se taie relativ usor.)
Asparanghelus :)))
Este amuzant, dar devine trist când îți dai seama că începem să uităm propriile cuvinte, în favoarea celor în engleză. 😦
„…când îți dai seama că începem să uităm propriile cuvinte…”
…sau sa le neglijam, desconsiderandu-le…