Culmea cacofobiei

Dumneavoastră, ca … şi… virgulă candidat… (Andrei Bădin, B1)

Copii, noi nu spunem „ca şi” nimic(*), spunem – de-un paregzamplu – „în calitate de” ceva.
Şi-n nici un caz nu zicem „ca virgulă”. Virgula se scrie, acolo unde-şi are rostul, nu se spune. Iar în „ca candidat” nu-şi are rostul, cum nu-şi are rostul nici în „ca ministru”.

(*) Spunem „ca şi” în structuri de genul „şi eu, ca şi tine”.

Etichete:

10 răspunsuri to “Culmea cacofobiei”

 1. Ioana Says:

  auzita si vazuta mai deunazi pe tvr international, „muzica virgula care o ascult”, i rest my case

 2. Lala Says:

  Am descoperit recent blogul dumneavoastră și va felicit pentru articolele inspirate, bine dozate, care furnizează informații de calitate. Eram in cautare de astfel de conținut pentru a ma ajuta de explicații si exemple concrete, pe înțelesul fiicei mele de 9 ani, cand imi pune întrebări încuietoare. Am simțit nevoia sa va trimit feedback, însă nu tin sa publicati acest comentariu. Nu este relevant întrucât nu se refera la articolul „Culmea cacofobiei”
  Succes în continuare si aștept cu interes articole viitoare! Lala

 3. VictorCh Says:

  Da’ CE rost avea virgula aia (fie si numai ca idee, indiferent de (in)corectitudinea prezentei ei) intercalata in cadrul sintagmei „ca SI candidat”, CA_CAcofonia FUSESE deja eliminata (TOT in mod gresit) prin vocabula „si”… Voia mortis sa inghesuie o greseala peste alta, ca sa nu se simta stinghera prima greseala?…

 4. VictorCh Says:

  Ioana: SUPERB! Introducere (gresita) a virgulei in cadrul unei exprimari gresite pt a evita aparitia unei cacofonii care in cazul exprimarii corecte (cu acuzativul: „muzica PE care o…”) N-AR fi aparut!

 5. blegoo2 Says:

  Caca.

 6. Grominu Says:

  De regulă se poate rezolva cu câteva exerciţii de respiraţie și cu puţină meditaţie, pentru a goli mintea de cacafobii.
  Cred, totuși, că meditaţia cu un profesor este cea mai bună soluție pentru cacofonauţi. Mai ales dacă au o slujbă unde invitații vin ca candidați (nu în calitate de…). Pe criza asta de resurse este, totuși, mai greu.

 7. cristinalincu Says:

  auch… ma doare cand aud asa ceva…si tot aud!

 8. Mihaela Says:

  Da, este o mare ‘epidemie’ a construcțiilor de tipul „ca și profesor”, „ca și indicații” etc. . Iar din nefericire am impresia că persoanele respective chiar încearcă o exprimare prețioasă. Apoi îți spui, Doamne ferește să devină normă o astfel de exprimare atât de iritantă.

 9. Copacul reflexiv Says:

  Va felicit pentru blog, e util tuturor, indiferent de vârstă și studii

 10. diacritica Says:

  Mulţumesc.

Comentariile sunt închise.


%d blogeri au apreciat asta: