Aberaţiile din cartea de română

„IA este un cuvânt care poate fi înlocuit cu a lua: El ia cartea.” Am socotit pe degete şi mi-a dat El a lua cartea. Că „ia” se înlocuieşte cu „a lua”. Nu „vine de la”, ci „se înlocuieşte cu” a lua. (Din „Învăţ să scriu corect, caiet pentru clasa a II-a”, de Petru Hurducaciu şi Paula Hurducaci.)

Mai aveam una, dintr-un manual de-a patra, da’ am pierdut-o. Deocamdată.

Reclame

Etichete:

4 răspunsuri to “Aberaţiile din cartea de română”

 1. jademan Says:

  O noo categorie!… 😀

 2. VictorCh Says:

  …asta ca sa nu mai luam in considerare si expresii de genul „IA fiti atenti la asta:…”

  Hm! Nu numai de la persoane considerate a fi specialiste in limba romana, ci chiar intr-un indrumar pt invatarea corecta a acesteia (si inca pt un nivel (o varsta) de la care nu prea e de asteptat mult discernamant, in schimb la care fixarea cunostintelor nou-dobandite este puternica, profunda si durabila…
  Si pe urma ne minunam de lipsa de cunostinte specifice CORECTE la tanara generatie…

 3. celcedanseazaculupii Says:

  Pentru a-si indeplini menirea,laudabila dealtfel,de a corecta greselile impamantenite in exprimare si scriere ale limbii romane,datorate inculturii,proastei informatii,imposibilitatatii aprofundarii,ar fi de corectat maniera in care transmiteti acest mesaj pe site-ul Dv.Exprimarea,remarca si corectarea lapidara poate lasa loc oricarei interpretari,fiti mai amplu in explicatii.Poate ca nici nu v-ati propus asta,ci doar sa faceti de *mishto* de cei cu pretentii de oameni culti,dar daca tot cititm ceva atat de important,chiar e pacat sa nu aflam si adevarul.

 4. VictorCh Says:

  celcedanseazaculupii:
  – Daca la originea acelor GRESELI stau mai multe fenomene („…inculturii,proastei informatii,imposibilitatatii aprofundarii…”), atunci (intrucat e „de rau”) acele erori / greseli sunt CAUZATE de acele motive, nu sunt (de parca ar fi fost „de bine”) DATORATE lor.
  – Presupun ca ai si dumneata un blog. (Daca nu, despre CE vorbim, in CE calitate faci „sugestii” atat de ferme, de categorice?) DUMITALE ti-ar conveni daca vreun vizitator ocazional (dupa limbaj, subiect si „ton” folosit E LIMPEDE ca nu esti „dintre-ai casei”) ar incepe sa-ti dea sfaturi (Hm!) „autoritare” cu referire la alcatuirea si administrarea propriului dumitale blog, eventual sugerandu-ti si CE, CAT, CAND si/sau CUM sa scrii? (Asta – ca sa nu mai mentionez faptul ca pt noi, „obisnuitii casei”, este CLAR ca acest gen de comentariu indica fara indoiala si fara risc de greseala faptul ca n-ai citit (cu atentie si incercand sa le intelegi) prea multe dintre postate pe blog (si – daca nu te superi – SI comentariile la ele). Altfel ai fi stiut deja ca autoarea este alergica la cititorii sai care sunt „mai destepti decat ei insisi” si ii cer EI sa faca ba-‘ntr-un fel, ba-‘n altul, in loc sa puna mana si sa faca EI INSISI, dupa ideile si priceperea si puterile lor, un alt blog, al lor, mai bun decat acesta (si in consecinta cu care sa obtina mai mult succes). (Macar daca ai fi venit cu solicitari personalizate decent formulate, de genul”nu va suparati, ati procedat in… cutare mod si asta face ca mie sa-mi fie greu sa… fac ceea ce am interesul, va rog frumos – n-ati putea sa…” ce-stiu-eu CE-ai fi vrand sa faca…)
  – Sa fii sanatos – si sa mai treci pe aici (in mod activ) DOAR dupa ce te vei fi adaptat „stilului casei”.

  P.S.
  – Autoarea – desi am inteles ca actualmente nu preda in sistemul educatiei formale – este de profesie profesoara, adica de formatie didactica, si isi are toti neuronii bine intretesuti si interconectati. Dumneata ai vreo calificare superioara acesteia, care sa te indreptateasca sa sugerezi modificari in „metodica predarii” de pe blogul dumneaei?
  – Autoarea a ales (ca metoda didactica pe blog) sa-si puna… discipolii, solicitantii etc in situatia de a cauta ei insisi (sub indrumarea dumneaei) raspunsurile si explicatiile referitoare la nedumeririle lor. Pe blogul dumitale nimeni nu te impiedica sa alegi un ALT mod de a proceda.

Comentariile sunt închise.


%d blogeri au apreciat asta: