Nu-nţeleg treaba cu Noaptea muzeelor. Nu-nţeleg de ce să stai la cozi interminabile şi să te-nghesui să intri moka la un muzeu din care nu-nţelegi nimic, că-l vizitezi pe repede înainte, ca să nu te calce pe picioare ăia care vin din urmă. (Am avut o singură tentativă dintr-asta, cândva demult. Nu mi-a mai trebuit pe urmă.)
Nu-nţeleg nici treaba asta cu „citeşti şi mergi moka cu autobuzul”. Ce-are sula cu prefectura?! Ce căcat de promovare e asta? E ca atunci când îţi mituieşti copilul – dacă citeşti două capitole, te duc la McDonald’s. Unde-i promovarea lecturii aici?!
Dacă vrei muzee mişto, trebuie 1. să le vizitezi; 2. să-ţi iei bilet când le vizitezi. Că muzeele din asta trăiesc, sau şi din asta: din bilete vândute. Şi încă n-am văzut studii care să arate cu cât a crescut vânzarea de bilete în următoarele 30-60 de zile după câte o noapte a muzeelor.
Cu autobuzele e la fel: vrei transport ca lumea, plăteşti. Hipsterelile astea din categoria „cum să mergi cu naşul ca un intelectual” nu cresc nici calitatea transportului, nici numărul de cititori pe bune.
„Ce căcat de promovare e asta?” – pe care il faci tu?
Ar trebui sa-ti mai triezi vocabularul, ca de la un timp ai luat-o pe aratura!
Ce exemplu dai cititorilor tai? Asta se vrea un site select, care promoveaza cultuvarea limbii romane. Tu esti o persoana aleasa si cu intentii bune, banuiesc. Un site ca al tau e greu de gasit, putini au mai ramas cu cunostintele tale si mai putin au rabdarea sa le comunice si celorlalti.
Chestiile astea moka nu sunt doar o noua moda. Acolo se duc si oameni care nu au bani si acum profita de ocazie. Multi se duc „ca boii si pleaca ca vacile” dupa cum probabil ca ai spune tu. Insa unora probabil ca li se va aprinde un beculet, sau vor spune si altora ce au vazut. Iar majoritatea vor pleca de acolo mai relaxati. Asta e unul din scopurile pe care nu le-ai inteles. Daca majoritatea nu se ridica la nivelul tau nu inseamna ca trebuie sa-ti bati joc de ei. Mai calmeaza-te si fii mai inteleapta. Ia o pauza. Trage aer in piept si gandeste si scrie mai frumos.
Sau mai bine triezi tu blogurile pe care le citeşti. Fă-mi plăcerea şi exclude-l pe ăsta, că oricum văd că n-ai priceput mai nimic din ce-am scris eu mai sus.
Eram prin Bruxelles si aflu din intamplare ca e „Noaptea muzeelor”. Prinsesem cateva editii in Bucuresti, vazusem care-i treaba cu inghesuiala, dar, desi nu mai am varsta sa tolerez usor multimile, zic sa incerc sa vad cum stau lucrurile la belgieni. Dau sa vizitez un muzeu pe care nu-l vazusem (istoria instrumentelor muzicale), subiectul era destul de neinteresant pentru mine incat sa ma zgarcesc la cei 8 sau 10 euro cat cereau ei intrare in mod normal. Ajung in fata muzeului, o coada gigantica si – surpriza surprizelor! – intrarea nu era gratis, costa fix la fel ca in oricare alta zi. Deci „mocangeala” nu-i regula, ci specificul local. Acelasi specific care a impus intr-o vreme concertele gratis in piata, de se zgarcea lumea sa dea 10 lei la un concert de sala/club…
Ideea „Noptii muzeelor” nu-mi displace in sine, cred ca e bine că toate muzeele unui oras pot face un eveniment comun. Bugetul de marketing creste, devin vizibile si muzeele mai mici, lumea vorbeste. Si nu cred ca vizitarea asta așa, à la louche, e obligatoriu fara satisfactii: esti acolo in special pentru eveniment (daca stii muzeul), sau pentru a-ti face o idee despre muzeu daca n-ai calcat pe acolo pana atunci. Cred ca ideea initiala a fost: sprijinim muzeele pentru ca deja ne plac (de aia se plateste intrarea) si facem asta noaptea (pentru ca atunci avem timp liber si e „fun”). Muzeul ia pentru o seara locul clubului.