Zece pe linie

Aşa. Ţi-a venit odrasla acasă cu zece pe linie. Premiul întâi. Eşti mândru foc. Poate e singurul din clasa lui cu zece pe linie, poate sunt zece. Oricum, când vezi atare ispravă, întreabă-te (şi încearcă să fii sincer cu tine când îţi răspunzi): E copilul meu un geniu? Pentru că dacă nu e, şi bănuieşti că măcar la desen sau la muzică ar fi meritat nouă, atunci mută-l repede de la şcoala aia. Du-l la o şcoală unde copiii nu iau zece pe linie.
Pentru că zece pe linie adevărat, curat, meritat, există foarte rar. Un copil obişnuit, inteligent, chiar foarte inteligent, poate să aibă media zece în fiecare an la o materie, două, trei. Poate la jumătate dintre materiile pe care le face la şcoală. Dar nu la toate. Dacă copilul tău are media zece la toate, tot timpul, s-ar putea să fie ceva în neregulă cu şcoala aia. Aşa că mută-l. Pentru el.

Etichete:

7 răspunsuri to “Zece pe linie”

 1. sanyo29 Says:

  Asa. Dar unde vor muta parintii pe acei copii care au 5 pe linie? Pentru ca stim, ca poate avea 5 la o materie sau doua. Asa ca sa-i mutam urgent 🙂

 2. diacritica Says:

  La o şcoală unde există corijenţi pe vară şi repetenţi.

 3. doina Says:

  Parca sint gindurile mele!!!! si eu cred la fel, nu exista 10 pe linie la un copil intelligent! si ma enerveaza la culme cei care se extaziaza cind aud de 10 pe linie! copilul meu e f bun la metmatica (cel mare, ca am 3), dar ffff bun, nu stau sa detaliez. Trece clasa V si deja sint ingrijorata ca va trebui sa invete ca papagalul sa ia note bune ca sa nu I se strice media si va avea mai putin timp pt ceea ce il pasioneaza (sah, info, mate…). Pina acum a avut toate calificativele posibile de la sufficient la excellent.

 4. Ionica Says:

  Inteligente sfaturi, diacritica! Asa ai procedat tu, cu copilul tau sau asa au procedat parintii tai cu tine? Ca prea bine le zici si prea le stii pe toate!

 5. Ramona Says:

  Nu mi se pare ca ar fi un context care se aplica tuturor elevilor care au note maxime pe linie. Exista si cazuri unde elevii sunt motivati si invata de placere, dar si persoane care nu reusesc sa se adapteze la un a numit mediu educational.

 6. profun Says:

  10 pe linie e într-adevăr suspect în lipsa … superdotatului.

  Rezolvarea propusă însă, e cel puțin nerealistă. Iată de ce:

  1. Cazul 1 – cel mai probabil. Îndemnul de a-și „muta” odrasla este adresat principalului artizan al „succesului” micului Goe. Respectiv părintelui care pompează la greu pentru câștigarea și menținerea bunăvoinței lu’ … „doamna”.

  Deci … după o asemenea „investiție”, cum să facă tocmai ‘mnealui/ ‘mneaei această „greșeală”!?

  2. Cazul 2 – ipotetic. Micuțul se descurcă de minune singur, fără „cumpărarea” doamnei. Asta înseamnă că are, încă de acasă, o educație foarte bună.

  În consecință, părinții sunt suficient de „destupați” încât să stea de vorbă cu el și să îl îndrume spre o corectă [auto][re]evaluare, cale mult mai puțin anevoioasă decât neajunsurile implicate de schimbarea școlii (inițiale: formalități, explicații și ulterioare: drum și timp pierdut mai lungi, bani pe mijloace de transport etc. – N.B. Toate făcute fără vreo garanție că în noul așezământ va fi găsit … raiul visat).

  Altfel, după cum am mai spus (și … dacă nu am mai spus o repet 😉 ), problema notelor care nu reflectă nivelul de cunoștințe este serioasă. De fiecare dată, nu doar în cazul extrem cu 10 pe linie.

 7. diacritica Says:

  Ionica, da, aşa au procedat părinţii mei. Nu doar că ne-au mutat pe mine şi pe fratele meu din şcoala unde aveam zece pe linie, ci s-au mutat ei (cu casa şi serviciul) în altă localitate ca să ne poată muta pe noi într-o şcoală unde copiii nu luau zece pe linie.

Comentariile sunt închise.


%d blogeri au apreciat asta: