Aberaţiile Ministerului Educaţiei

Vi se părea că le-aţi văzut / auzit pe toate? Vă mai zic eu una.
Astăzi, despre adeverinţa de autenticitate a diplomei de studii superioare.

Vrei să-ţi echivalezi nişte studii în străinătate. Ai nevoie de diploma de licenţă apostilată. Pentru apostilă e nevoie de viza Centrului Naţional de Recunoaştere şi Echivalare a Diplomelor (din ograda Ministerului Educaţiei). Centrul ăsta, zis şi CNRED, vrea adeverinţă de autenticitate de la universitatea pe care ai absolvit-o, ca să-ţi vizeze diploma (că asta face CNRED – certifică autenticitatea diplomei, pentru prefectură, după ce universitatea a certificat autenticitatea pentru CNRED). Te duci la universitatea pe care-ai absolvit-o, plăteşti taxă şi aştepţi x zile, ca să primeşti o adeverinţă în care zice aproximativ „certificăm că diploma emisă de noi e autentică”. Exact: Ministerul Educaţiei (prin CNRED) cere adeverinţă că diploma emisă de o instituţie din ograda lui e autentică. Că e mai simplu să te pună pe tine pe drumuri decât să-şi facă ministerul o bază de date cu diplomele emise de-a lungul timpului. Ăia la universitate asta fac: verifică dacă datele de diploma ta – număr, serie, CNP, nume etc – corespund cu cele din scriptele lor. Dacă ar exista o bază de date centralizată, treaba asta ar putea-o face CNRED-ul direct. Bun. Ţi-ai obţinut adeverinţa de autenticitate, ai dus-o la CNRED (care a păstrat-o, că aşa zice – nu se returnează), ai căpătat viza pe diplomă şi ulterior apostila, eşti un om fericit.

Peste doi ani, în 2014, dă Domnul şi Ministerul Educaţiei se aliniază la directiva 2005/36/CE pentru recunoaşterea calificărilor profesionale în UE şi emite un ordin de ministru privind metodologia de eliberare a adeverinţei de conformitate (de care ai nevoie în Olanda, de exemplu, ca să ţi se recunoască acolo calificarea de profesor obţinută în România). Ce fericire, îţi zici, s-a modernizat ministerul, acceptă acte trimise prin poştă (fără dosar cu şină!) şi se oferă să-ţi trimită adeverinţa tot prin poştă. Citeşti cu atenţie lista de acte şi – surpriză! – domnul ministru îţi cere, printre altele, adeverinţa de autenticitate (în original sau în copie legalizată). Originalul nu-l mai ai, că a rămas acum doi ani la CNRED, care zice clar că nu-l returnează. Iar copie legalizată nu ţi-ai făcut acum doi ani, că acum doi ani CNRED era singurul care cerea aşa ceva şi tu n-ai prevăzut că ministrul o să dea un ordin prin care o să-ţi ceară din nou adeverinţa ca să dovedeşti ceea ce CNRED a atestat deja. Ei, îţi zici, nu-i nimic. Uite, s-au mai modernizat un pic. N-au prevăzut în ordinul de ministru, dar sigur îi duce mintea că dacă diploma ta e vizată de CNRED (o instituţie a ministerului ministrului care emite ordinul) înseamnă că e autentică. Că asta face CNRED: pune viză ca să certifice autenticitatea documentului. (Plus că tu ai pe diplomă şi apostilă, adică o legalizare internaţională prin care statul român certifică autenticitatea documentului.) Aşa că suni şi întrebi: – Doamnă, dacă diploma mea are viza de la CNRED şi apostila de la Prefectură, mai trebuie şi adeverinţa de autenticitate? Că e redundantă, zice exact ce zice CNRED. – Pentru adeverinţa de conformitate vă trebuie adeverinţa de autenticitate. – Dar viza CNRED… – Vă trebuie adeverinţa de autenticitate, punct. – Dar a rămas la CNRED, cu doi ani înainte să fie emis ordinul ăsta. – Nu putem încălca un ordin de ministru!

Nu putem încălca un ordin de ministru, doamnă, dar dumneavoastră îl puteţi consilia pe ministru – la redactarea metodologiei de aplicare a ordinului şi ulterior, când vă daţi seama (sau cineva vă semnalează) că metologia nu a prevăzut toate situaţiile şi cere acte redundante.

(Am sunat pentru o prietenă care stă în Olanda. Mi se părea la mintea cocoşului că o să-mi zică ok, dacă diploma e vizată de CNRED e ok, dar uite că nu-i aşa. M-am enervat copios. La ăştia chiar nu ştie stânga ce face dreapta?! Sunt proşti? Îi doare-n cur? Le place să se joace cu hârtiile? Sau ce? Pot semnala undeva oficial aberaţia asta, ca să fie îndreptată?)

Publicitate

10 gânduri despre „Aberaţiile Ministerului Educaţiei

  1. Păi… nu ziceai tu că căsătoria e chestie administrativă?
    Ca și religia?
    Eii… cum îți place administrația civilă?
    🙂

  2. Nu mi-e clar, totusi, cine certifica autenticitatea adeverintei de autenticitate si cat timp de valabilitate are autenticitatea ei. Ca e clar ca autenticitatea asta se diminueaza in timp mult mai repede decat taxele autentice… O minunata tara!

  3. Diacritica, all of the above. Sunt proști, îi doare în cur, haos, tot ce trebuie.

  4. Mda, nu ma mir. Hai sa va mai spun una. Maica-mea la pensionare…duce diploma, foaie matricola, etc. I se cere adeverinta de la facultate (medicina, stoma, cluj) cum ca a facut la zi si nu la seral sau altceva. Conteaza ca de cand e facultatea aia n-a fost altfel decat cu cursuri de zi…nici macar acum daramite prin 75? Partea si mai tare e ca nici macar acolo, la facultate, nu s-a putut rezolva imediat, a fost nevoie de cerere si revenit peste cateva zile, probleme ca n-o mai gasea dupa numele de fata sau invers, mers inca o data, etc.

  5. am absolvit un BA în UK. am fost mirat de lipsa elementelor necesare pt evitarea falsificării diplomei. era o bucată de carton fără poză. mi s-a spus că orice angajator sună să verifice la școală dacă vrea. de asta se falsifică puține diplome la ei și la noi avem srl-uri ce produc diplome cu tona.

    la noi e nevoie de o adeverință a adeverinței. că se plătește. pierdere de timp și bani!

    nu s-a scos apostilarea actelor de ceva timp?

  6. Nu, apostilarea n-are legătură cu intrarea în UE, e vorba de Convenţia de la Haga din 1961. Unii ţin la apostilă, alţii nu, dar în general e mai sigur s-o ai, că e o supralegalizare internaţională.
    Din câte ştiu, cu unele state avem convenţii bilaterale prin care actele sunt recunoscute tels quels, fără nimic în plus.

  7. Buna ziua.
    Imi permit sa va dau un sfat. Daca e bun sau nu, Dvs decideti.
    La cat ma pricep eu la internet, inteleg ca aveti ‘trafic’ bunicel si ca ati putea lua niste bani prin diverse reclame.
    Asta ar fi ceva, mai ales ca puteti alege cum sa cheltuiti/ donati/ directionati banii respectivi si sa alegeti ce reclame sa promovati.
    Sincer, nu m-ar deranja sa ma holbez ( era sa zic belesc ochii 🙂 cateva secunde la o reclama, inainte de a citi vreun articol de pe siteul Dvs.
    Las la aprecierea Dvs sa lasati sau nu acest comentariu.

Comentariile nu închise.