O ştiţi p-aia cu plus tôt şi plutôt din franceză? Ei, şi eu o ştiam, încă dinainte să intru la facultate.
Anul I sau II (cred că II, că-n anul I făcuserăm alde Indovinello veronese), cursul de literatură italiană. Dante sau Boccaccio, oricum un duecentesc dintr-ăsta. Şi dorind să mă exprim, zic più tosto, ca plus tôt. Căci dacă piuttosto, ca plutôt, atunci più tosto. Logic, nu? Că doar ştim că circumflexul ăla înseamnă că-n latină era acolo un s, care uite că la italiană s-a păstrat, deci tosto, adică tôt.
Ei, şi se pune Carmela Natalina ceea pe-un râs, de nu se mai oprea. Ce-ai, femeie?! Nu cred că mi-a zis ce-am zis de-a râs, că am ţinut minte doar să nu mai zic în viaţa mea più tosto. Şi n-am zis, până târziu. (Nu c-ar fi vreo chestie – în italiana modernă tosto e un fel de tare – şi mişto, şi dur. În italiana lui Dante, tosto e imediat. Atâta doar că eu voiam să zic mai devreme.)
Un an mai târziu, tot literatură italiană – cu Giovanni. Nu ştiu cu ce ocazie discutăm despre puttana. Ce înseamnă? Ăăăă prostituta. Da şi nu prea. Alt cuvânt, în limba voastră? (Că Giovanni făcea doctorat de literatură română, în română.) Ăăăă prostituată. Nu. Ce naiba, că e limba voastră! De curvă aţi auzit, mă?!
2 gânduri despre „Student la limbi străine”
Comentariile nu închise.
lasa tu, cu lingvile astea straine, de neam si tzara!
ia d’aici (ma avto-citez din feisbuc):
m’am prostit eu de tot in dimineatza asta sau lucian isar ( http://lucianisar.com/macro-miscellaneous/austeritatea-din-2010-a-fost-o-greseala/ ), prezumtiv ministru al finantzelor intr’un si mai prezumtiv gubern iohannist, suna aproape la fel, daca nu mai rau, prin multipla repetitzie, ca maria grapini?
https://diacritica.wordpress.com/tag/aceeasi-sau-aceiasi/
„Aceeasi guvernanti care au decis austeritate in 2010 au realizat dupa doar cateva luni ca au taiat prea mult.
Aceeasi guvernanti care au decis austeritate in 2010 au realizat dupa un an ca aveau deja banii sa reintregeasca complet dar au preferat sa astepte un moment politic potrivit.
Aceeasi guvernanti care au decis austeritate in 2010 au preferat sa sifoneze un miliard de euro prin retrocedari supraevaluate, 2 miliarde de euro prin evaziune suplimentara si inca un miliard de euro spart pe “terenuri de fotbal in panta”.
Aceeasi guvernanti care au decis austeritate in 2010 nu au realizat nici in 2008 ca va fi criza si in Romania nici in 2009 ca va continua recesiunea si in 2010.”
asta e mai consecvent, cu „aceeasi”, ca mine 😀
Mişto, poate o să-mi vină cheful să scriu despre.