Efectuarea limbii preţioase

2015-07-24_efectueazaHotnews

Cum, mă, să efectuezi o vizită?! Adică dacă vrăjeşti o fată şi o inviţi acasă la tine zici „hai să-mi efectuezi o vizită, să-ţi arăt colecţia mea de stampe japoneze”?! I-am efectuat o vizită lui Pătrăţel, o să-i efectuez o vizită şi lui Dreptunghel. Ă?!

(M-am gândit că formularea vine din comunicatul Preşedinţiei, dar nu.)

Publicitate

13 gânduri despre „Efectuarea limbii preţioase

  1. O vizita „se efectueaza” in acelasi mod in care „se pune presiune”. „Ca si inginer va spun asta”

  2. Ei, Dia, fii puțin mai indulgentă. Nu-i vorba chiar de-o boacănă. Eventual, de-un strop de prețiozitate în plus.

    Poa’ să nu-ți placă expresia însă, fiind intrată-n uz de mult timp este acceptabilă, cel puțin în relatări care au [/se vor cu] o tentă mai … protocolară.

    Prin urmare, noi (eu, tu) îi putem face o vizită lu’ Pătrățel. Dacă suntem suficient de abili cu acestă ocazie, poate aflăm și ceva amănunte picante despre ce au … tăcut, el cu Herr Klaus, atunci când acesta din urmă i-a … efectuat ultima vizită.

  3. Cre’ că dacă e vorba de stampe, se face să efectueze o vizită. Asta, doar după ce ai vrăjit o. Chiar de o fi şi una singură, se efectuează. O singură stampă. Japoneză să fie însă. Fără stampe, nu ştiu dacă se efectuează ceva, cel mult se face de o cafea, dar nu cred că decât( sau doar?că m am încurcat…) cafeaua poate vrăji ceva. Pe cineva, nici atât! 🙂

    Asta cu efectuatu’, e precis limbaj diplomatic. Mă întreb dacă vrăjeşte pe cine tre’, Klaus al nostru…

  4. înțeleg de ce au fost tentați să scrie și chiar au scris „să efectueze”. președintele face mai mult decât face o vizită și asta pentru că o efectuează pe banii noștri. 😀

    adică atunci când se deplasează președintele/ miniștrii etc., o simplă facere nu explică banii cheltuiți…

    nu zic că-s de rea-credință jurnaliștii, cred că au văzut și ei la alți colegi care au văzut și ei la alții că… așa „se scrie”. :p

  5. Mai puneti mana pe o gramatica sau pe altceva decat o tastatura inainte de a raspunde! Apelati si la un bun simt lingvistic, eventual. In afara de „a vizita” poti folosi cu indulgenta „a face o vizita” – dar drumul pana la „a efectua o vizita” e lung rau si nu trece prin locurile unde se vorbeste romaneste.

  6. Mihai,

    Asta cu „mai puneti mana pe o gramatica sau pe ,,, altceva (!?! ce altceva, ahmanahe!?! @#$%)” sună a înfumurare … vanghelistă, sadea. Oricum, departe de vreun bun-simţ (lingvistic, în orice caz – eu ţi-am numărat 3-4 „derapaje” în 2 propoziţii şi o fraza).

    Puteai veni, pentru credibilitate, cu unul sau două argumente concrete ori, eventual, să spui simplu că ţie nu-ţi place (ev … pentru că …).

    Eu de exemplu, afirm ca e o expresie/ sintagmă intrată de mult timp în uz, deci acceptată lingvistic. Apoi, inclusiv pentru purişti, a efectua este un sinonim pentru a face, nu!?

  7. E formula din vremea impuscatului 🙂 Poate se incearca inducerea ideii ca este vorba despre o vizita care va avea si efecte pentru noi, nu numai pentru noii nostri proprietari (OMV, Raiffeisen, Erste, Vienn Insurance, Schweighofer & Co, tot ce mai e multinationala venita la noi via filialele din Viena)

  8. eu, de exemplu, recunosc ca am scris cu ‘mana stanga’, insa asta nu stiu daca ma absolva de vina. in definitiv, ‘ dreapta’ puteam sa o pun pe gramatica.
    e o sintagma folosita de mult timp, e adevarat, mie mereu mi-a sunat chinuit, nefiresc si cred ca se poate renunta la ea- nu tot ce e vechi e si bun.

  9. E foarte simplu. Presedintele efectueaza, in sensul „A face în conformitate cu prevederile; a aduce la efectul urmărit; a îndeplini”. El are un plan de facut vizita, pe care il indeplineste, si niste efecte dorite, pe care speram ca le obtine, deci efectueaza. Noi oamenii de rand facem direct 😀

  10. Acuma, fiecare cu viziunea lui. Sigur, asta nu-i viziunea preşedintelui, ci a unora care ne spun părerea lor despre părerea noastră, mai pe scurt ziarişti. Ăştia vorbesc din vârful limbii o limbă care aduce pe alocuri cu păsăreasca. Srpre deosebire de ei, Bulă i-ar fi zis lu’ tat-su: Tată, hai să-i f..em o vizită lu’ naşu’ Pandelică!

  11. De fapt de la „Liceenii” ni se trage. Sau o fi fost „Scrisoare de dragoste”? Mă rog, unul dintre astea două. Când Oana Sârbu îi zice lui Ion Caramitru „Tovarăşu’ diriginte, propun să efectuăm o excursie.”.

  12. ca-n scrisorile de la Primaria Sectorului 2 care nu face niciodata nimic, primaria: realizeaza, indeplineste, implementeaza, finalizeaza, efectueaza etc. Nici o singura data n-au scris ca ar „face” ceva.

Comentariile nu închise.