Efectuarea limbii preţioase

2015-07-24_efectueazaHotnews

Cum, mă, să efectuezi o vizită?! Adică dacă vrăjeşti o fată şi o inviţi acasă la tine zici „hai să-mi efectuezi o vizită, să-ţi arăt colecţia mea de stampe japoneze”?! I-am efectuat o vizită lui Pătrăţel, o să-i efectuez o vizită şi lui Dreptunghel. Ă?!

(M-am gândit că formularea vine din comunicatul Preşedinţiei, dar nu.)

Etichete:

13 răspunsuri to “Efectuarea limbii preţioase”

 1. Picatcubacu Says:

  O vizita „se efectueaza” in acelasi mod in care „se pune presiune”. „Ca si inginer va spun asta”

 2. profun Says:

  Ei, Dia, fii puțin mai indulgentă. Nu-i vorba chiar de-o boacănă. Eventual, de-un strop de prețiozitate în plus.

  Poa’ să nu-ți placă expresia însă, fiind intrată-n uz de mult timp este acceptabilă, cel puțin în relatări care au [/se vor cu] o tentă mai … protocolară.

  Prin urmare, noi (eu, tu) îi putem face o vizită lu’ Pătrățel. Dacă suntem suficient de abili cu acestă ocazie, poate aflăm și ceva amănunte picante despre ce au … tăcut, el cu Herr Klaus, atunci când acesta din urmă i-a … efectuat ultima vizită.

 3. Q_sound Says:

  Cre’ că dacă e vorba de stampe, se face să efectueze o vizită. Asta, doar după ce ai vrăjit o. Chiar de o fi şi una singură, se efectuează. O singură stampă. Japoneză să fie însă. Fără stampe, nu ştiu dacă se efectuează ceva, cel mult se face de o cafea, dar nu cred că decât( sau doar?că m am încurcat…) cafeaua poate vrăji ceva. Pe cineva, nici atât! 🙂

  Asta cu efectuatu’, e precis limbaj diplomatic. Mă întreb dacă vrăjeşte pe cine tre’, Klaus al nostru…

 4. ideipetrambulina Says:

  înțeleg de ce au fost tentați să scrie și chiar au scris „să efectueze”. președintele face mai mult decât face o vizită și asta pentru că o efectuează pe banii noștri. 😀

  adică atunci când se deplasează președintele/ miniștrii etc., o simplă facere nu explică banii cheltuiți…

  nu zic că-s de rea-credință jurnaliștii, cred că au văzut și ei la alți colegi care au văzut și ei la alții că… așa „se scrie”. :p

 5. Mihai Says:

  Mai puneti mana pe o gramatica sau pe altceva decat o tastatura inainte de a raspunde! Apelati si la un bun simt lingvistic, eventual. In afara de „a vizita” poti folosi cu indulgenta „a face o vizita” – dar drumul pana la „a efectua o vizita” e lung rau si nu trece prin locurile unde se vorbeste romaneste.

 6. profun Says:

  Mihai,

  Asta cu „mai puneti mana pe o gramatica sau pe ,,, altceva (!?! ce altceva, ahmanahe!?! @#$%)” sună a înfumurare … vanghelistă, sadea. Oricum, departe de vreun bun-simţ (lingvistic, în orice caz – eu ţi-am numărat 3-4 „derapaje” în 2 propoziţii şi o fraza).

  Puteai veni, pentru credibilitate, cu unul sau două argumente concrete ori, eventual, să spui simplu că ţie nu-ţi place (ev … pentru că …).

  Eu de exemplu, afirm ca e o expresie/ sintagmă intrată de mult timp în uz, deci acceptată lingvistic. Apoi, inclusiv pentru purişti, a efectua este un sinonim pentru a face, nu!?

 7. pozeDECAT Says:

  E formula din vremea impuscatului 🙂 Poate se incearca inducerea ideii ca este vorba despre o vizita care va avea si efecte pentru noi, nu numai pentru noii nostri proprietari (OMV, Raiffeisen, Erste, Vienn Insurance, Schweighofer & Co, tot ce mai e multinationala venita la noi via filialele din Viena)

 8. Q_sound Says:

  eu, de exemplu, recunosc ca am scris cu ‘mana stanga’, insa asta nu stiu daca ma absolva de vina. in definitiv, ‘ dreapta’ puteam sa o pun pe gramatica.
  e o sintagma folosita de mult timp, e adevarat, mie mereu mi-a sunat chinuit, nefiresc si cred ca se poate renunta la ea- nu tot ce e vechi e si bun.

 9. zibusor Says:

  E foarte simplu. Presedintele efectueaza, in sensul „A face în conformitate cu prevederile; a aduce la efectul urmărit; a îndeplini”. El are un plan de facut vizita, pe care il indeplineste, si niste efecte dorite, pe care speram ca le obtine, deci efectueaza. Noi oamenii de rand facem direct 😀

 10. Cârcotaşu Says:

  Acuma, fiecare cu viziunea lui. Sigur, asta nu-i viziunea preşedintelui, ci a unora care ne spun părerea lor despre părerea noastră, mai pe scurt ziarişti. Ăştia vorbesc din vârful limbii o limbă care aduce pe alocuri cu păsăreasca. Srpre deosebire de ei, Bulă i-ar fi zis lu’ tat-su: Tată, hai să-i f..em o vizită lu’ naşu’ Pandelică!

 11. diacritica Says:

  De fapt de la „Liceenii” ni se trage. Sau o fi fost „Scrisoare de dragoste”? Mă rog, unul dintre astea două. Când Oana Sârbu îi zice lui Ion Caramitru „Tovarăşu’ diriginte, propun să efectuăm o excursie.”.

 12. Book Vall Says:

  …a face este prea banal si prea scurt!!!!

 13. en Says:

  ca-n scrisorile de la Primaria Sectorului 2 care nu face niciodata nimic, primaria: realizeaza, indeplineste, implementeaza, finalizeaza, efectueaza etc. Nici o singura data n-au scris ca ar „face” ceva.

Comentariile sunt închise.


%d blogeri au apreciat: