Mirosul discret de țigară

M-am născut și am crescut într-o familie de fumători. Pentru mine mirosul discret de țigară are ceva din copilărie, din ”acasă”, din tata venit seara de la serviciu.

N-am fumat niciodată. Nu mi-am aprins nici măcar o țigară, ”de curiozitate”, pentru că pur și simplu n-am avut curiozitatea asta.
N-am militat niciodată împotriva fumatului.
Mi-am însoțit întotdeauna prietenii fumători la zona de fumători. (Dar nici unul, niciodată, n-a zis ”ai venit de cinci ori cu mine la fumători, de data asta merg eu cu tine la nefumători”. Nici unul, niciodată.)
La mine acasă se fumează. Unii au fumat la fereastră. Alții, fumători înrăiți, au fumat doar două țigări, știindu-se în casă de nefumători. Alții au fumat zece, pentru că din ”poți să fumezi” au înțeles ”poți să fumezi oricât”.

Din câte mi-aduc aminte, doar doi oameni am încercat a-i convinge să se lase de fumat. În adolescență, pe tata. A murit câțiva ani mai târziu, într-o dimineață de 1 decembrie. Avea 56 de ani. Aveam 23, îl mângâiam pe frunte și-i spuneam că poate să se ducă liniștit.
Avea cancer. Cancer pulmonar cu metastaze cerebrale. Treptat, a paralizat și și-a pierdut memoria recentă. Din fericire. I-a făcut Dumnezeu favoarea asta – ca de la un punct încolo să nu prea mai știe ce se întâmplă de fapt cu el și cu noi. L-am îngrijit câteva luni după ce medicul l-a trimis acasă, că ”nu se mai poate face nimic”. L-am privit împuținându-se, devenind, dintr-un bărbat înalt și bine făcut și până atunci sănătos tun, un sac cu oase. I-am dat să mănânce cu lingurița, i-am pus plosca, i-am făcut clismă, l-am spălat, i-am făcut câte 15 căni de ceaiuri în fiecare zi, în speranța aia nebună și neclintită de la 23 de ani că s-ar putea totuși vindeca. Că s-au mai văzut cazuri.

Imaginile de pe pachetele de țigări sunt greșite. Nu plămâni și dinți stricați ar trebui să fie acolo.

Nu.

Fetița ta ar trebui să fie pe pachetele alea. Fetița ta ajunsă la 23 de ani care îți pune plosca, pentru că tu ai paralizat din cauza acestui pachet de țigări, pe care-l fumezi acum, când ea are 8 ani, îi spui povești și-i dorești tot binele din lume.

Copilul tău care îți face clismă.

Copilul tău terorizat că te-ai înecat când îți dădea de mâncare cu lingurița și că ai putea să mori de mâna lui, nu de cancer.

Copilul tău vinovat că ai făcut escare pentru că n-a știut să te îngrijească, pentru că de la spital, când te-au trimis acasă că nu se mai poate face nimic, nu i-a zis nimeni cum să te îngrijească.

Copilul tău căruia îi sare inima din piept când vede o ambulanță în cartier – s-o fi întâmplat ceva cu tata cât m-am dus iau pâine?

Copilul tău căruia încă multă vreme dup-aia i-a sărit inima din piept la vederea unei ambulanțe – până când a hotărât că în fiecare ambulanță e o femeie care naște, e viață, nu moarte.

Copilul tău privindu-te cum privești pentru ultima oară ploaia. Asta ar trebui să fie pe pachetele de țigări. Viața copilului tău cât ești tu bolnav, viața copilului tău după ce tu mori. Nu plămânii tăi. Pentru că, deși tu ești ăla care ai putea să mori, nu despre tine e vorba, ci despre cei de lângă tine. Să mori nu-i chiar așa o chestie, mai ales dacă-ți ușurează Dumnezeu suferința cu o tumoră cerebrală plasată unde trebuie, ca să nu suferi chiar atât de mult, pentru că ai fost un om bun.

O să-mi zici că-s 99% șanse să trăiești până la adânci bătrâneți, ca unchiu’ Gică, care a fumat toată viața și a murit la 95 de ani.
Așa.
Și există 1% risc ca copilul tău să-ți pună plosca, să-ți facă clismă, să-ți dea de mâncare cu lingurița la 56 de ani ai tăi, 23 ai lui, zi de zi, luni de zile. Îți asumi tu riscul ăsta în numele și pe seama lui, care acum are 8 ani și nu se poate apăra de tine?

În fine.
După ce a murit tata, doar pe mama am încercat s-o conving să se lase de fumat. N-am reușit nici cu ea. (Bine, ea fumează puțin, practic aruncă banii degeaba pe țigări. Fumează de-alea subțiri, câte juma’ de țigară, după care o zdrobește și gata.)

Cu toată experiența asta a bolii tatălui meu, n-am militat împotriva fumatului. Aș fi fost mulțumită cu niște zone de nefumători făcute nu în batjocură și cu un sistem de ventilație decent în zona de fumători.
Mi-am văzut de ale mele și am încercat să nu număr țigările nimănui. (Nu mi-a ieșit întotdeauna, mi-a mai scăpat câte un ”mamă, cât ai fumat!”.)
Până la legea asta anti-fumat, de fapt până la argumentele fumătorilor. Non-argumente, de fapt, că nu e unul care să stea în picioare – iar un fumător cinstit cu sine însuși și având toate țiglele logice pe casă știe bine lucrul ăsta.

Nu, nu există dreptul de a fuma în nasul altora. Există doar favoarea pe care ți-o fac alții de a-ți permite să fumezi în prezența lor sau de a te însoți la locul tău de fumat.

Nu există dreptul de a fuma în nasul altora așa cum nu există dreptul de a te băși în nasul altora. Ceilalți nu sunt obligați să evite locul în care fumezi sau te bășești tu, ci tu ești obligat să fumezi sau să te bășești unde nu deranjezi pe alții.

De ce n-a dat parlamentul lege anti-bășit în public? Pentru că în cazul bășitului de cele mai multe ori e suficientă legea bunului-simț. Spre deosebire de fumat.

Mai devreme sau mai târziu, legea anti-fumat o să treacă toate hopurile și o să rămână în picioare. Pentru că nu despre tine e vorba, nici despre nefumătorii din jurul tău, ci despre copilul tău – chiar dacă nu fumezi în nasul lui.

Și da, funcționează – în școala mea doar unul singur dintre profii britanici fumează, și are peste 55 de ani. Spre deosebire de români, care-s mai mulți și în general sub 30-35.

La mine acasă se va fuma în continuare.

Publicitate

63 de gânduri despre „Mirosul discret de țigară

 1. Dia, ani noi fericiți! Și veseli!! 😀 Voiam să zic „an nou”, da’ poate circumstanțele n-or permite să repet urarea. 🙂

 2. Aberant tot articolul. Dacă cineva din parlament are grijă de mine sau de copilul meu, să interzică vânzarea tutunului. Și tata a murit de cancer. Probabil și eu o voi face. Dar am dreptul să aleg. Am dreptul să mă bucur de micile vicii ale vieții împreună cu cei la fel ca mine. E problema ta dacă nu îți place. Du-te și strigă împotriva homosexualilor. Nu împotriva dreptului meu de a savura o țigară șezând într-o cafenea doar pentru că ție, paradoxal, iti place să stea în preajma fumătorilor dar îți e frică să-ti aprinzi o țigară de teamă că vei face cancer. Dar în același timp, în invidia și ipocrizia ta, vrei ca nici ceilalți să nu se bucure. Dar împotriva homosexualilor nu vei scoate o vorbă pentru că așa ți-au spus ție că e democratic. Să protestezi împotriva unui om care fumează dar să fi toleranta cu o aberație a naturii, a moravurilor sau a bunului simț

 3. IMPRESIONANT articolul tau.Cred ca introducerea unor subtilitati sentimentale ar avea mai multi sorti de izbanda!!!DAR tu nu ai cum sa stii!!!Nicotina alaturi de cocaina,etc., creeaza dependenta,GREU mai scapa cineva,dar scapa.Nu cei care fumeaza trebuie pedepsiti… ci cei care aduc drogul in viata oamenilor.

 4. Sotia unui prieten, nefumatoare, s-a dus sa-si faca o investigatie pulmonara. Fuma „fara sa stie” caci lucra intr-un birou de fumatori iar asta a iesit limpede din imaginile cu care s-a intors doctorul. In ultima vreme fumatorii s-au mai schimbat si majoritatea isi dau seama de efectele produse de ei asupra celorlalti. Multi raman insa programati in modul mitocanesc „daca nu-ti convine atunci e problema ta”. Multora li se pare ceva firesc sa fumeze pe un trotuar aglomerat, pe o scara rulanta intesata, adica exact in locurile unde nu te poti feri de fumul lor nicicum. Nu ma deranjeaza fumatorii care se bucura de tigarile lor la ei acasa, chiar si-n dormitor daca ar fi locul lor preferat de fumat (inainte sau dupa) asa cum nu ma deranjeaza ce fac homosexualii la ei acasa. Daca s-ar manifesta homosexualitatea pe scara rulanta intesata m-ar deranja la fel de rau ca fumul de tigara, chiar daca, pana la urma, homosexualitatea altora nu-mi afecteaza mie plamanii asa cum o face mica bucurie a vietii fumatorului pe care nu pot sa o evit.

 5. @un fumator: ai dreptul sa alegi sa-ti practici viciul, DA, DAR fara sa incalci dreptul unui nefumator de a respira aer (relativ) curat. O spun desi sunt fumatoare. Foarte bine scris articolul. Am citit si am plans, pentru ca sunt intr-adevar lucruri pe care nu le constientizam….sau chiar le ignoram, iar faptul ca le ignoram…acesta este adevaratul egoism si adevarata ipocrizie!

 6. Foarte sensibil si interesant articolul si ma bucur sa fi avut prilejul de a-l citi.
  Dupa cum am vazut din comentariile negative aduse acestui articol, lipsa bunului simt se citeste printre randuri.
  BUNUL SIMT este ceva care daca nu l-ai dobandit acasa cat ai mai avut timp ca si copil, odata crescut si plecat in ”Lume ”, nu mai ai sanse de o astfel de educatie.
  Cat de multe s-ar schimba daca toti am avea o educatie a bunului simt.

 7. e la moda sa bati cu pumnul in masa impotriva fumatorilor, asa cum e la moda sa fii vegan sau sa mananci organic/bio (adica niste minciuni comerciale).
  cand o sa pledati la fel si impotriva alcoolismului si a drogurilor, am sa va cred.
  dar deocamdata sunt sigura ca pledati impotriva fumatului doar pt. ca va deranjeaza fumul.
  atata timp cat nefumatorii sunt protejati prin legi europene, nu inteleg rostul acestui articol – s-au dorit locuri separate pt. fumatori/nefumatori, dar se continua acest razboi surd….! de ce? fumatul poate fi doar un factor favorizant al cancerului, retineti: POATE FI.
  dar mancatul este PRECIS cauza obezitatii si a bolilor de inima, insa nimeni nu tuna si nu fulgera impotriva halitului nemasurat de sarmale, fripturi si gratare.
  prietenii dvs stiu ca ii barfiti pe diacritica? musafirii dvs stiu ca desi le dati voie sa fumeze in casa (ca sa pareti ospitalier), strambati din nas pe la spatele lor? mie daca imi pui un platou cu salata boeuf in fata, mananc cat imi e pofta! nu iau cu ipocrizie o lingurita si spun ca este excelenta, dar gata, m-am saturat.

 8. @aliss – dreptul tau in barul altuia, care e bar de fumatori, care fumat nu este ilegal, nu exista. Ai dreptul sa nu intri, dar nu despre asta-i vorba, nu-i asa ?

 9. @un fumator: Şi de ce, mă rog, dreptul tău de a savura o țigară șezând într-o cafenea ar fi mai presus de dreptul meu de a savura o cafea fără să mă afum şi să respir fumul toxic degajat de ţigara ta?? N-ai decât să fumezi acasa cât pofteşti, afară, oriunde, numai nu lângă mine care, ca şi tine, am ieşit în oraş să mă bucur de compania prietenilor şi să mănânc o prăjitură. Şi nu văd ce-are a face aici homosexualitatea. Fiecare să şi-o tragă cu cine vrea, atâta timp cât nu mă afectează DIRECT (spre deosebire de fumul tău), nu văd de ce m-ar deranja şi de ce aş protesta.

 10. eu sunt fumatoare si totusi de fiecare data am fost de acord cu legea fumatului.pe unde locuiesc eu legea e data de muuulti ani si nu au scazut vanzarile la tigari si nici clientela barului sau a restaurantului pur si simplu lumea iese civilizat la o tigara afara in fata barului ….sunt 100% de acord cu interzicerea fumatului in baruri restaurante etc….e ok aveti dreptul de a manca linistiti fara fum de tigara e adevarat….acum depinde si cate aere sau fumuri va mai intra in cap pentru ca comparatia cu basitul lasa loc la interpreteari am vazut persoane care merg pe strada si se basesc si tu venind din spate esti lovit de miros e adevarat ….repet sunt 100% de acord cu interzicerea fumatului in cafenele etc dar daca dupa asta veniti si va plangeti si de locul de fumat din fata barului sau va smiorcaiti prosteste ca unul sau altul merg pe strada si fumeaza si uite asa inhalezi tu aici deja se schimba problema si noi fumatorii trebuie sa va respectam dreptul de a respira intr-un spatiu inchis si de a nu va obliga sa respirati doar fum de tigare dar din acel moment si voi nefumatoriii va tineti gura si nu o mai deschideti cu nimik altceva fumeaza unul pe strada la 1 m de tine ghinion suporti fara drept de apel ti se in toarce stomacul pe dos pentru ca la intrarea sau iesirea din restaurant trebuie sa suporti mirosul de tigara de la fumatorii care fumeaza exact in usa restaurantului afara pai ghinion iar nu ai drept de apel si nici de smiorcait fiecare cu dreptul lui si daca al vostru este sa mancati beti in spatiiinchise fara fum de tigara al nostru este sa te intoxicam cand iesi imediat ce deschizi usa restaurantului si sa ne doara in posterior ca te duci sa vomiti de greata 5 mentrii mai incolo pentru ca iti priise mancare fara fum dar cum ai iesit ti s-a facut rau de la fumul meu

 11. Subscriu la cele scrise cu mult bun simt aici.Sunt fumator si poate ca odata si odata ma voi lasa,sper.Legea anti fumat e ok din punctul meu de vedere fiindca cea a bunului simt nu prevede sanctiuni asa ca e greu de aplicat.Totusi am o obiectie,sau mai bine spus o sugestie si anume;Sa se faca spatii ptr fumatori in toate locurile publice iar costurile pentru construirea acestora sa fie suportate de catre onor guvernele care baga anual miliarde de euro in vistierii din buzunarele atat de hulitilor fumatori pentru ca,zic eu,fumatul nu este un obicei atat de odios incat sa le oferim fumatorilor dreptul de a fuma doar afara la +40° sau -25°.Spun toate astea fiindca sunt un fumator cu bun simt si sunt constient ca nu e obligat nimeni sa-mi inhaleze fumul meu,dar totodata ma simt nasol cand de ex. merg intr-un bar sa vizionez un meci in anturajul unor prieteni dar sa trebuiasca sa ies afara cand vreau sa fumez si sa nu vad live niciunul din cele 5 goluri marcate in acel meci,(asta e un fapy real care mi s-a intamplat).Ai atins o coarda sensibila cu povestea ta care a trebuit sa-ti vezi tatal suferind si murind datorita fumatului si sincer mi s-a cam facut pielea gainii,dar vorba unui anonim de pe nat,hai sa punem si pe produsele de la McDonald’s poze cu copii obezi sau pe sticlele de alcool poze cu victime ale soferilor beti s.a.m.d. Imaginea copilului chinuit de neputinta de a-si salva parintele poate avea „n” alte motive,fiecare la fel de trist.Cu respect,Mircea Sumalan.

 12. Multi fumatori nu cer decat niste baruri speciale pentru fumatori, in plus fata de majoritatea care sa fie cu fumatul interzis.

 13. Sunt nefumator, si duc aceeasi lupta cu cei din jur. Eu am incercat sa conving lumea ca nu-i bine si sa renunte.
  Traiesc intr-o tara in care exista cigar bar-uri, in casino exista salonul special pentru fumatori si cam atat. Este vorba de Singapore, „a fine city” ca sa citez clasicii de aici. Poti sa iei amenda de 500 dolari ca bei apa in metrou, ca uiti sa tragi apa la toaleta, daca scuipi pe jos sau arungi gunoaie esti ars din nou. Fumatul este interzis in locurile cu aer conditionat.. adica peste tot! Dar nu numai, la 5 metri de statiile de nu ai voie sa fumezi, la 10 metri de anumite cladiri nu ai voie sa fumezi si tot asa.

  Dar nu doar tigara ne omoara plamanii, cine ii da dreptul unui cetatean sa isi conduca BMW-ul din 92 cu motor de 4 litri care polueaza cat un combinat modern, si il conduce in nasul meu si sunt direct afectat, eu biciclist care pedalez pe marginea drumului.

  Cred ca asta ar trebui sa fie prima problema pe lista de zi, ca o sa murim incet, incet cu totii, nu o sa mai putem vedea soarele in curand.

 14. Si unchiul meu a murit de cancer pulmonar cauzat de fumat. A murit cand aveam 8 ani si, chiar daca ai mei au incercat sa ma protejeze cand era in faza terminala, am ajuns intr-o zi sa il vizitez ca sa ii duc pansamente. Am ramas socata de ceea ce am vazut – nu mai era acelasi om. Si m-a emotionat ca se simtea complet rusinat de faptul ca ajunsesem sa il vad in acel hal. Nu doresc nimanui sa ajunga sa se lupte cu aceasta boala, pentru ca este oribila.

  Ce nu inteleg multi fumatori este ca ei sunt cei in culpa. Da, ok, ai dreptul sa „savurezi o tigara”, dar si un nefumator are dreptul de a nu „savura” aceeasi tigara din cauza ta. Ca sa nu mai aduc vorba de cei care chiar au probleme de sanatate (de ex. astm) si carora fumul tau de tigara le face realmente rau. Da, o sa imi spui ca poti sa nu mergi intr-un anumit loc daca nu vrei sa inhalezi fum. Dar pe principiul asta, si tu poti sa nu mergi intr-un loc unde este interzis fumatul, sau sa te abtii. Libertatea ta se termina acolo unde incepe libertatea altuia. Mi se pare perfect ok sa exista locuri special amenajate pentru fumatori, dar nu mi se pare normal sa existe localuri destinate exclusiv fumatorilor. Nu are nimeni de ce sa isi impuna viciul asupra altora. Este ca si cand ai merge intr-un local unde esti obligat sa bei alcool daca vrei sa intri, indiferent daca tu doresti sau nu lucrul asta. Poate pare o comparatie incorecta, pentru ca multi beau alcool, dar si el este un viciu si exista oameni care pur si simplu nu beau deloc.

  p.s: homosexualitatea nu este un viciu. Pe tine nu te afecteaza in niciun fel cum face sex altcineva sau pe cine iubeste. In cel mai rau caz te deranjeaza sa ii vezi (desi pe mine ma deranjeaza groaznic si cuplurile heterosexuale care se ling in public). Dar intre homosexualitate si fumat este o comparatie ca intre mere si ciorapi.

 15. Exact, un articol propagandistic, cu argumente super trase de par. Copilul duce plosca si are grija de parintele cazut la pat si daca a ramas paralizat dupa accident de masina, si daca are ciroza sau complicatii ale diabetului. Asta daca vrea, nu-l obliga nimeni, daca e asa o povara n-are decat sa-l abandoneze, sa angajeze infirmiera, dar nu sa se planga ipocrit si sa-si instrumentalizeze suferinta ca sa construiasca un caz artificial si lacrimongen impotriva fumatorilor nesimtiti care „niciodata, dar niciodata n-au fost cu ea la nefumatori.” Ok, poate nu ai prieteni care sa te pretuiasca suficient incat sa se sacrifice pentru tine. Poate nu simt ca meriti efortul, habar n-am, cert e ca talentul manipularii ideilor il ai. Ca sa sustii o tampenie, adica faptul ca nefumatorii (carora nu le neaga nimeni dreptul de a respira aer curat, de a merge in restaurante cu separare serioasa non/fumatori sau efectiv de nefumatori, nu asta e discutia, reglementarile trebuie sa existe si sa fie aplicate) vor cu tot dinadinsul sa-si bage nasul in orice bomba nenorocita in care ar vrea si fumatorii sa savureze fumul cu o cafea sau un whisky. (Unora le place fumul, da? Si platesc accize pentru asta, da?!) Vor ei neaparat sa intre peste tot, asa, de-a dracului ce sunt, spalati pe creier cu argumente PC si exemple din occident care nici nu stau in picioare. Mda, o mizerie de articol, rusine! Si nu, nu sunt un postac, nici un troll de internet, nici macar o fumatoare actualmente. Doar o persoana care pretuieste libertatea mai mult decat orice, care uraste interdictiile abuzive si nu suporta imbecilitatea unora care se arunca fara creier direct in bratele unui nou totalitarism! Mi-e greata!

 16. Bravo! Mi se pare cea mai reala si corecta reactie antifumat vazuta de mine. Ar trebui vazuta si de altii.

 17. in felul acesta am putea interzice siwc-urile publice. eu vreau sa intru intr-un wc, dar ma deranjeaza mirosul de acolo. atunci hai sa interzicem cacarea in respectivul wc.

 18. Aberant e ce spuneti voi (raspuns pentru comentatorii de prost gust de mai sus: Un fumător, Emanuela si Ussia). Mie chiar imi e greata de raspunsurile voastre care dau dovada de lipsa de IQ si de intelegere a ceea ce inseamna cu adevarat libertate. Va rog nu mai folositi cuvinte pe care nu le intelegeti.

  Cred ca am eu acel argument stiintific pentru interzicerea fumatului in spatiile publice. Sa ma trageti de urechi daca gresesc.

  O sa incep ceea ce e, aparent (din toate articolele citite), principala problema a fumatorilor: faptul ca trebuie sa iasa in frig, afara, sa fumeze. Ei considera ca asta e o discriminare, ca vor raci si probabil vor si muri din cauza frigului sau ceva de genul asta. Mai ales ca ei platesc „multi” bani la stat pentru viciul lor si au drepturi, libertati (dar si nefumatorii au dreptul sa nu fie imbolnaviti).

  Fair enough. Nimeni nu vrea sa raceasca, nimeni nu vrea sa i se interzica sa faca lucruri. Pana aici, toate bune.

  Problema intervine cand ne uitam un pic la imaginea de ansamblu si nu ne lasam prada acestei inversunari irationale. Practic, propun sa vedem ce se intampla cand fumezi intr-un spatiu public (bar, club, loc de joaca pentru copii, etc).

  IN FIECARE ZI, la nivel mondial, MOR 1643 DE OAMENI DIN CAUZA FUMATULUI PASIV. Reciteste , te rog, propozitia asta si chiar poti compara asta cu atacurile teroriste si si tragediile din ultima perioada ca sa-ti faci o imagine de ansamblu. Asta inseamna ca, in fiecare an, mor 600.000 de oameni din cauza fumatului pasiv la nivel mondial. Iar pana in 2030 vor muri 800.000 anual daca nu se produce o schimbare. Nu putem intelege un fenomen daca nu avem macar niste informatii minime despre el ca sa-l pune analiza.
  Si hai sa facem o mica comparatie intre situatia „discriminatorie” prin care trec fumatorii si ce patesc nefumatorii:

  1) cu introducerea noii legi, ca fumator, esti afectat un pic de frig (poti sa te imbraci) si ai „orgoliul” ranit pentru ca trebuie sa mergi afara sa fumezi (esti obligat si asa ceva nu se poate pentru ca tu faci ce vrei, esti om liber)

  2) in schimb, cu fumul tau afectezi mai multi oameni in acelasi timp care inhaleaza fumul tau si fumeaza pasiv. Din cauza asta, ei dezvolta boli grave (cancer pulmonar si boli de inima). Anul trecut au murit la nivel mondial 6.000.000 de oameni din cauza fumatului dintre care 10% din cauza fumatului pasiv. N-as vrea sa dramatizez, dar e cazul de data asta: din cauza ta, fumatatorule, mor oamenii astia. Pentru ca fumezi, de obicei, langa unul sau chiar mai multi nefumatori.

  In Romania, mor anual aproximativ 1561 de oameni din cauza fumatului pasiv (e un calcul facut de mine pe baza datelor mondiale aplicate la populatia Romaniei).

  In intampinarea diverselor comentarii, o sa mai scriu cateva lucruri:

  a) Un patron face ce vrea in spatiul lui
  Nu e chiar asa. Daca mor si se imbolnavesc oameni acolo argumentul asta nu e valabil si nimeni nu cred ca vrea sa aiba pe constiinta vieti. Trebuie doar sa constientizam putin. E adevarat ca nu mor instant acolo in club de la fumat pasiv, dar mor mai tarziu. Chiar mor.

  b) O sa dea faliment multe baruri/cluburi/bodegi
  Poate ca da, dar poate ca nu. Oricum, hai sa nu ne dam iar cu parerea. Oricum ar fi, are rost sa vorbim de bani si profit cand mor oameni?

  c) Nefumatorii sa nu mai mearga in spatiile unde se fumeaza
  Nu e chiar asa. Sunt aprox. 5 milioane de fumatori in Romania si aprox. 15.000.000 de nefumatori. Cand un fumator aprinde o tigara intr-un spatiu inchis, public, afecteaza cel putin 10 persoane in acelasi timp (banuiesc ca fumatorilor le place sa iasa in locuri populare, aglomerate), iar apoi oamenii aceea vor dezvolta boli care ii, in final, ii omoara.

  Oricum, si daca ar fi 15 milioane de fumatori si doar 5 milioane de nefumatori, tot nu ar fi ok sa-i omori si apoi sa zici ca e vina lor ca au vrut si ei sa iasa la o bere dupa 8 ore de munca si stres la birou. Just sayin’
  Repet, mor oameni.

  Cam atat am avut de zis.

  Surse:
  http://www.cdc.gov/…/data_statistics/fact_sheets/fast_facts/
  http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs339/en/

 19. F. bun articolul privitor la fumat . Am 14 ani de cand m-am lasat de viciul acesta rau. Ma simt mult mai bine din punct de vedere medical . Recomand fumatorilor sa se lase de acest viciu , o sa se simta bine , plamanii vor fi din nou la parametrii anteriori .

 20. Mi a placut articolul! Am lucrat numai la birou si am fost o nesuferita din punct devdere al fumatului, nu am permis niciodatasa se fumeze in birou ci doar la loc amenajat. Mi se face rau de la fumul de tigara!

 21. Ussia, drama mortii – chinuite – a unui parinte nu este propaganda decat daca ai pierdut orice urma de umanitate. Domnule Claudiu, ati intuit exact esenta problemei: de ce oare nevoile individuale care ii deranjeaza pe altii se practica in locuri separate si izolate, cu acces strict individual?

 22. Ca nefumător, nu pot să spun că sunt încântat de legea asta. Oricum nu călcam prin baruri, din cauza fumului insuportabil. Aş fi preferat, mai degrabă, să fie interzis fumatul pe stradă sau în propriile locuinţe, atunci când acestea au sistem de ventilaţie comun. Sunt mai deranjat, de exemplu, de faptul că vara nu pot să ţin fereastra deschisă, pentru că am vecini care locuiesc la etajele inferioare şi care fumează la fereastră, iar fumul intră în apartamentul meu, provocându-mi greaţa. Să nu mai zic de animalele cărora le tremură buzişoarele şi mânuţele şi care îşi aprind ţigara încă de când se află pe scara rulantă de la metrou şi, cum nu poţi să te fereşti acolo, primeşti tot fumul în nas şi în ochi. Într-o zi, cineva o să păţească ceva rău, fumând pe scara rulantă.
  Argumentele fumătorilor sunt slabe şi lipsite de bun simţ. Totalitarism? Să fim serioşi, păpuşeilor: dacă voi asta consideraţi totalitarism, habar n-aveţi ce-i aia. Este vorba doar despre voi şi viciul vostru. Sunteţi sclavii tutunului şi aţi găsi orice justificare să vă apăraţi acest „drept”. Da, dar vedeţi voi, şi eu am dreptul de a nu vă suporta viciul atunci când vă aflaţi lângă mine. Ce se va întâmpla, păpuşeilor? Trebuie să ne luăm la bătaie, ca să învăţaţi că nu este civilizat să fumezi lângă un nefumător?

 23. Am fumat 20 de ani pana in aprilie. M-am lasat brusc. Este greu de crezut insa nici acum dupa 8 luni nu simt nevoia de a aprinde o tigara. Fumam in jur de 50 tigarete pe zi. M-am ingrasat 17 kile. Nu-i bai. Am 1.90m. E bine. Toata viata am facut sport. Fac in continuare si este diferenta mare.
  Nu vreau sa critic sau sa influentez pe nimeni. Simt nevoia sa povestesc un pic din experienta mea.
  Multa sanatate tuturor!

 24. @un fumator, diferenta dintre tine si un homosexual este ca el o suge la el acasa, tu preferi sa o faci in cafenele. De ce as protesta impotriva homosexualilor in cazul asta?
  Macar legea anti-fumat sa fie ca prin tarile cu apa calda, ca la mai mult nici nu am pretentii cu oameni ca tine.

 25. Am fost fumătoare, aproape 10 ani, nu știu cum am putut fuma, nu am suportat fumul de țigară nici când fumam, cu atât mai puțin de când nu fumez, adică de 14 ani. Nu sunt pentru fumat, nu mai vorbesc în prezența copiilor și a animalelor, i-aș strânge de gât pe cei care fumează în rpezența unui copil pentru simplul motiv că el nu se poate apăra, nu poate pleca de acolo. Pe vremea când fumam toți în familie, aveam un motan pe care l-am dus la radiografie la plămâni, răcise și tușea. Atunci ne-a arătat doctorul cum arată plămânii lui, întrebându-ne ironic dacă motanul fumează???, pentru că stătea cu noi în timp ce fumam. În timpul facultății am făcut practică la Medicină Legală și am văzut plămânii unui fumător, deci sub nicio formă nu susțin acest obicei, tabiet sau ce o fi.
  Am și scris pe subiect aici: http://www.mazy.ro/mi-am-dat-cu-ciocanul-in-principii.
  Singurul lucrur care, însă, îl imput acestei legi și mai ales celor care au promovat-o, dar și celor care acum se bucură fericiți că nu mai trebuie să înghită fumul cuiva este faptul că O MINORITATE A FOST TOTAL DESCONSIDERATĂ, ceea ce într-o democrație, un stat funcțional nu este deloc ok! Cu ce deranja pe cineva dacă se permitea funcționarea unor localuri, să zicem câte 2 în fiecare sector din București și orașe mari DOAR PENTRU FUMĂTORI??? Să se afume ei singuri acolo!!!! Pe nimeni nu ar fi deranjat pentru că fumătorii nu ar fi intrat acolo! Simplu! Cât despre cei care ar fi trebuit să lucreze acolo, haideți să fim serioși că nu am auzit de vreun protest sau orice altă formă de nemulțumire a chelnerilor care lucrau în localuri unde se fuma și nici de avalanșa de cv-uri depuse pentru angajare în locațiile unde nu se fuma!!
  Toată această euforie nu are în vedere un lucru: un minus imens al sistemului, minus care ar putea afecta orice minoritate pe care sistemul o poate decide printr-o lege! Din toate țările europene, doar în 5 este interzis fumatul, în restul funcționează o lege similară cu cea care a fost la noi, fumatul fiind permis într-o anumită proporție din spațiul localului și în anumite condiții. Sistemul nostru a fost incapabil să îi oblige pe patronii localurilor să respecte legea așa cum era înainte de legea antifumat și-atunci a interzis total. De ce nu ar fi putut fumătorii să aibîă localurile lor? Ăsta nu e oare un bine cu forța??
  E foarte adevărat că la câte racile are sistemul românesc, povestea cu fumatul e doar una la rând. Dar, din punctul meu de vedere e vorba de un principiu ce guvernează funcționarea sa. Și nu e bine!

 26. De cand te-am citit prima data mi-ai devenit simpatica, chiar daca de multe ori nu ti-am impartasit punctele de vedere. N-am intervenit prea des in discutii, dar acum simt nevoia s-o fac, simt nevoia pentru ca eu consider ca dincolo de patima, de convingeri, putem discuta intr-un mod rezonabil si argumentat.

  Avand in vedere drama prin care ai trecut, iti inteleg pe deplin pozitia fata de fumat. M-as astepta sa fii pro interzicerea tigarilor. Si eu, in calitate de fumator as fi pentru a fi interzise, doar ca din alte motive. Daca ele ar fi interzise, eu tot as fuma, doar c-as fuma tigari de contrabanda. Si n-as mai plati un leu la stat. Nu stiu in ce masura stiai, dar noi, astia 5 milioane de fumatori varsam anual catre stat vreo 3 miliarde de euro. Adica o gramada de bani. Eu fumez de 10 ani, cam un pachet pe zi, si daca as pune media pentru astia 10 ani a unui pachet de tigari la 10 lei, din care statul ia aproximativ 9, imi iese ca-n 10 ani am dat statului 32.850 de lei. Asta fara sa ma imbolnavesc vreo zi din cauza fumatului. Daca voi mai fuma in urmatorii 10 ani, la un pret mediu al pachetului de tigari de 15 lei, statul va lua 14 lei pe pachet, adica in total 51.100 de lei. O groaza de bani, zic eu. Stiu, stiu, daca ma imbolnavesc cel putin teoretic statul ar trebui sa-mi suporte tratamentul. Doar ca stim bine cu totii cum e sistemul de sanatate de la noi. Stim bine ca cei 3 miliarde de euro incasati de la mine si alti fumatori nu se duc pentru tratarea bolnavilor de cancer pulmonar, ci se duc pe alte cheltuieli ale statului. Am facut introducerea asta ca sa stim cum stam. Am un viciu, si platesc pentru el, platesc o gramada de bani. Dar mi se pare firesc, viciile si produsele de lux sunt impozitate pe masura.

  Bun, am facut introducerea asta pentru a lamuri niste obligatii de ale mele pe care le am daca sunt fumator. In acelasi timp statul combate fumatul, si foarte bine face, prin campanii anti fumat, prin imaginile de pe pachetele de tigari, prin interzicerea publicitatii de orice fel la tigarete etc. Si e absolut in regula si aici.

  Doar ca acum statul, in loc sa vina si sa interzica de tot tigaretele, vine doar si reglementeaza consumul acestora in spatii publice. Si aici sunt absolut de acord, pana la un punct. Da, in restaurante n-ai ce sa fumezi, in zonele de joaca pentru copii nici nu incape discutie, problema mea e ca statul ignora cu nonsalanta cele 5 milioane de cetateni care-i aduc niste venituri frumusele anual. Ca atare in loc sa reglementeze prin lege niste locuri de fumat, locui bine ventilate, locuri care sa aiba un anumit regim, el prefera sa interzica de tot fumatul in locurile publice. Si aici e surpriza mea. Pentru ca o societate moderna inseamna mai multe libertati pentru individ. Discutam de legiferarea prostitutiei in unele societati, de acceptarea homosexualitatii, si chiar de acceptarea casatoriilor intre persoane de acelasi sex, de existanta unor cluburi destinate acestora, cluburi pentru fel si fel de fetishuri, plaje de nudisti, cluburi de swing etc. Asadar, intr-o societate moderna, cuvantul de ordine e toleranta. Ori legea asta mi se pare lipsita de orice dram de toleranta pentru cei care au viciul fumatului. Asadar tu ca si stat poti sa legiferezi si sa reglementezi prostitutia, dar nu poti face la fel cu niste localuri sau locuri pentru fumatori, ca atare preferi sa le interzici. Mi se pare absurd. La fel cum mi se pare absurda discutia legata de drepturi. Tu spui ca ai dreptul sa respiri un aer curat, ceea ce e amuzant, avand in vedere ca si vecinul are dreptul sa-si ia masina cu motor de 10 L, care polueaza grupa mare, ca sa se plimbe cu ea prin oras. Doar pentru ca-si permite si poate. Nu discutam aici de un autovehicul folosit in anumite scopuri economice, unde chiar ai avea nevoie de un astfel de autovehicul, nicidecum. Poti sa-ti iei masina cu motor de 10L, si sa te dai cu el prin munti, sa poluezi fara nicio problema. Sa-ti polueze tie acel aer pe care inteleg ca tu ai dreptul sa-l respiri curat. Bine, n-am inteles foarte bine unde anume scrie ca ei dreptul doar la aer curat, la fel cum nu stiu unde scrie-n legi ca ai dreptul sa ai un blog, sau ai dreptul, daca vrei, sa mergi la Vama Veche sa faci nudism. Ori toate chestiile astea nu sunt reglementate intru totul de legi. Pentru ca stric teoretic nimeni nu-ti da dreptul la multe lucruri. Dar faptul ca le faci, nu deranjezi pe nimeni, le face pe ele acceptabile de societate. Ori eu nu pricep de ce tu si ceilalti nefumatori ati fi deranjati fie de niste locuri, fie de niste localuri pentru fumatori. Nu vreau nici eu, nici alt fumator sa ma expire fumul in nas, tocmai de asta e firesc sa existe niste spatii extrem de bine delimitate. SIgur, mi-e tare greu sa-nteleg isteria din ultima vreme, de parca daca ti-a ajuns un firicel de fum de tigara la nas, brusc ai facut cancer de la fumatul pasiv, si in maxim 6 luni te-ai si curatat. Asadar, asa cum nu te deranjeaza cluburile de striptease, asa cum nu te deranjeaza cluburile de manele, cum nu te deranjeaza saloanele de masaj erotic, la fel nu cred ca te-ar deranja localurile de fumatori. Stii de ce? Pentru ca n-ai avea ce sa cauti pe acolo. N-ar intra in aria ta de interes. Sigur ca trebuie ca procentele barurilor pentru fumatori si cele pentru nefumatori sa se inverse, sigur ca e absurd sa se fumeze in restaurante, dar mi se pare la fel de absurd ca daca vreau intr-o dimineata sa ies cu prietenii mei care fumeaza, sa-mi savurez cafeaua impreuna cu 2-3 tigari, sa n-am unde.

 27. Dan-Constantin Gitman cred ca exagerezi aadica tie nu iti ajunge ca fumatul sa fie interzis in baruri restaurante cafenele etc bachiar esti impotriva interzicerii in aceste spatii doar pentru ca tu personal nu le frecventezi dar sunt si nefumatori care le frecventeaza si eu ca si fumatoare si da sunt fumatoare sunt de acord sa ies afara sa fumez si nu la masa in bar e intradevar o chestie de bun simt prefer sa ies afara in fata barului sa trag o tigara si asa toata lumea e multumita numai ca ceea ce spui tu e ca fumatul ar trebui interzis prin lege pentru ca tu nu frecventezi baruri cafenele etc te deranjeaza ca un fumator fumeaza in casa lui cumparata pe banii lui si nu ai tai pentru ca un constructos a facut un sistem de ventilatie comun la acel bloc si asa ajunge mirosul si la tine in casa pe bune? vecinul meu avea bunul simt sa foloseasca o sticla intreaga de parfum o data si imi intoxica baia cu un miros excesiv si insuportabil de parfum amestecat cu miros de la cacarea lui hai sa dam legea ca omul nu are voie sa foloseasca excesiv parfumul si sa se cace in acelasi timp pentru ca sistemul de ventilatie e comun si pe mine ma deranjeaza acest amestec de mirosuri care intra in casa mea….ridicol nu? e exact acelasi lucru cu ceea ce spui tu ….si mai pot da exemple eu personal nu suport mirosul de peste nici nu mananc nimic din ce traieste sub apa ma scoate din minti cand unul se gandeste sa gateasca peste si duhoarea aia imi intra mie in casa eu care nu suport mirosul….si ce sa fac omul are dreptul sa gateasca ce vrea in casa lui de ce l-ar durea pe el capul ca eu nu suport mirosul e in dreptul lui e casa lui nu poti comanda tu pe ce face unul sau altul in casa lui si daca ventilatia e proasta si iti intra tie mirosul in casa ghionion da in judecata constructorul care nu a gandit un sistem de ventilatie ghidat pt fumatori si nefumatori astfel incat sa nu sufere nicunul

 28. Mi-au dat lacrimile fata draga. Eu m-am lasat cand am aflat ca eram insarcinata, si de atunci m-a tinut Dumnezeu tare. Acum de-abia ma mai gandesc la tigara o data la 6 luni, dar nu pun in gura neam. Cu fumatorii e la fel ca si cu alcoolici, make no mistake. O gura/ o tigara si ai recidivat – bine, mai sunt si exceptii, dar putine; ca deh, sunt exceptii. Avantajele de nefumator asupra sanatatii si aspectului sunt nepretuite. Ca sa nu mai spun asupra baietelului meu.

 29. Pentru cei care spun ca nu e democratie, pentru ca nu s-a tinut cont de minoritate… Stiti cum e in Marea Britanie, de exemplu? Toata lumea stie ca, daca vrea sa fumeze, trebuie sa iasa afara. Nu incape vorba sa fumeze inauntru. Cum de noi suntem singurii carora li se pare sfarsitul lumii o astfel de reglementare? Se cheama civilizatie. Nu esti o minoritate daca fumezi, apropo, esti un suferind de viciu. Minoritate esti daca vorbim de o trasatura personala – etnie, sexualitate etc., nu daca vorbim despre un viciu.
  Eu am facut 6 ani de facultate, in care am fumat pasiv cat pentru toata viata (pentru ca lumea se simtea opresata daca se interzicea fumatul in facultate, pe aceeasi idee ca au dreptul sa isi savureze tigara). Mi-a ajuns. Mi-a ajuns sa imi lacrimeze ochii ore in sir din cauza fumului din jur si sa trebuiasca sa umblu cu picaturile de ochi dupa mine. Nu vreau sa ajung sa fac investigatie la plamani si sa mi se spuna ca sunt intr-o stare jalnica, in ciuda faptului ca eu nu imi bat joc de sanatatea mea. Daca voi vreti sa va bateti joc de propria viata si de propria sanatate, bine, treaba voastra, faceti-o la voi acasa, dar respectati-i pe cei care nu doresc acest lucru pentru ei insisi.

 30. Cât de mult mă rugam și eu de ai mei să nu mai fumeze sau măcar nu așa multe țigări. Încă sunt amândoi în viață dar ce viață? Nu există piese de schimb pentru nimeni. Păcat.

 31. ar trebui sa-ti interzica tie (autorului) si altora sa scrieti tot felul de prostii, ar trebui sa-ti interzica sa mananci ca ajungi obeza (daca nu esti deja) sau sa bei (ca poate articolul e scris la betie), sa-ti interzica ca ai 2 sau 3 masini si poluezi aerul cu gaze mult mai nocive ca o tigara, sa-ti interzica sa sforai cand dormi ca deranjezi vecinii, sau sa tragi apa la wc ca tot galagie faci si iar deranjezi vecinii, ..ar trebui sa-ti interzica TOATE viciile si ne-viciile ca DERANJEZI pe altii ca TRAIESTI. ar trebui…… ar trebui….ar trebui sa nu va mai nasteti.

 32. Felicitari pentru articol. Iar ptr „Un fumator” nu cred ca in tot acest articol a spus ceva de locurile pentru fumatori ci de consecintele care le-ar avea daca te-ai imbolnavi si despre faptul ca nu o sa suferi singuri ci ii vei chinui pe toti din familia ta. Citeste atenti si apoi comenteaza aiurea.

 33. @Un fumător si pentru restul scandalagiilor:
  Multa vreme am fost scandalizat de legea cu purtatul centurii. Am zis „wtf de ce ma obliga ei pe mine sa port centura? E problema mea daca mor.”. Dar treptat am inceput sa imi dau seama din ce a aparut legea asta, dupa ce am vazut cateva accidente unde trebuiau maturati aia cu farasul de pe asfalt, sau deslipiti de pe parbrize. E drept, e alegerea ta daca porti sau nu centura, dar racaitul cu spaclul la matele tale costa banii si timpul cuiva.
  Ai dreptul sa alegi pentru tine, nu si pentru mine. Daca tu fumezi ma obligi si pe mine sa fumez.
  Cat desper homosexuali, ai ales cea mai cretina analogie. Homosexualilor nu le scapa din cand in cand p**a la tine in cur cum vine fumul de la tigarea ta spre mine. La tine acasa poti sa faci ce vrei, dar in locurile publice ai obligatia sa iti pese si de mine, nu doar de „micile tale vicii”.

 34. Total de acord cu comentariul de mai sus al user-ului ussia.
  @Sebastian miile si milioane de victime cauzate de fumat pasiv de care vorbesti nu sunt reale, ci doar estimari ale unor programe de calculator pe principiul ‘garbage in, garbage out’. Vorba lui Stalin, moartea unui milion de oameni e o statisica, moartea unui om e o tragedie.

  Daca stai putin sa te gandesti logic, realizezi cat de ridicole sunt acele cifre. Un fumator activ (un pachet/zi sa spunem) moare la 60 -70 de ani de cancer sau boli cardiovasculare, dupa 40-50 de ani de fumat activ + pasiv. Cat ar trebui sa traiasca un nefumator ca sa ajunga la aceeasi expunere doar prin fumat pasiv ?

 35. Articol excepțional!Încă prea îngăduitor cu „demonul” egoismului.Nu există scuze pentru cei in cunoștință de cauză,cu mintea întreagă.Dacă era firească această deprindere ne-ar fi pus Dumnezeu si un horn în spate(sau oriunde),dar nu ni l-a pus.

 36. Așa-i, Sultănico. Dar când îți vei chinui copiii între spitale, chimioterapii, CT-uri, RMN-uri, când vor fi obligați să plătească mii de lei ca tu să mai trăiești o zi, când nu vor mai avea viață ca tu să mai ai viață câteva luni, atunci nu vei putea spune ”îmi pare rău, n-am știut, nu m-am gândit că vă oblig să treceți prin toate astea”. Tu acum știi. Și când vei muri, vei muri cu gândul ”am știut și n-am făcut nimic”. Și nu te vei putea ierta nici dincolo de mormânt, chiar dacă copiii tăi te vor fi iertat de mult.

 37. e bine draga c ca nu vrei si tu sa manipulezi mergand pe coarda copiilor de ce nu va vedeti de borsul vostru si nu mai bagati atata copii in discutie un individ mai sus viseaza interzicerea fumatului in propriul apartament al fumatorului si voi va certati daca e manipulator sau nu articolul dar voi ce faceti nici unul dintre voi nefumatorii nu a venit cu o solutie de mijloc da sa interzica fumatul in baruri etc dar nu avem probleme sa o faca afara in fata barului vorbim de egoism? voi sunteti primii vreti sau nu si fumatorii exista si au drepturile lor si voi aveti drepturile voastre se pot gasi solutii dar nu voi sunteti extremisti vreti tot ei bine tot nu o sa aveti va fi de mijloc sau nimik pt voi

 38. Total de acord cu tine coke. As avea doar ceva de adaugat pentru toti anti-fumatorii inraiti de o luna incoace(ca acum 2 luni a dracu daca vedeam vreun articol pe tema fumatului): toti ziceti ca sunteti obligati de catre fumatori sa fumati voi pasiv. Dar de care fumatori sunteti obligati? Nu cred ca de toti 40% din populatia Romaniei care fumeaza ci doar de asa numitii vostri prieteni. Pai stai asa, eu sunt fumator dar cand ies cu un prieten nefumator care are o problema cu fumatul, ma duc intr-un local de nefumatori. De ce? Pentru ca imi e prieten si il respect. Da, si acum toti haterii: „pai poate tu ai bun simt, altii n-au”. Pai stai putin, cine te obliga sa iti suporti toti prietenii care n-au bun simt? Doar pentru ca nu ai un gram de incredere in tine si ai nevoie de toti „nesimtitii” astia care iti fumeaza in nas sa te faca sa te simti bine?
  Toti astia care se trezesc sa faca articole, sa comenteze pe bloguri, Facebook etc. poate ar trebui sa va ganditi ca este ceva in neregula cu voi. Nu te obliga absolut nimeni sa mai fi prieten cu toti nesimtitii. Nimeni altcineva decat propriul tau dezgust fata de propria ta persoana desigur.
  Acum voi auzi noi hateri care sa-mi spuna ca nu e asa. Ca prietenul ala care fumeaza trebuie sa fumeze 5 tigari pe minut in timp ce isi bea cafeaua, ca daca nu, nu poate trai. E bullshit. Are prea putin respect fata de tine daca i-ai cerut sa vina la o cafenea de nefumatori si nu a vrut. Dar poate nu consideri respectul a fi o calitate care ar trebui sa o aiba un prieten de al tau. Atunci, chiar nu mai am ce sa zic. Continua sa comentezi pe bloguri si sa iti versi frustrarea ca ai doar prieteni de cacat.
  Si acum: catre scriitoarea acestui minunat blog: draga mea, nu ti-a cerut tatal tau sa faci asta si iti garantez ca niciun fumator, parinte sau nu, ar vrea sa fie cineva la care tine langa ei daca li s-ar intampla ce i s-a intamplat tatalui tau. Nu sunt fara inima, imi pare rau pentru tatal tau, dar ca sa folosesti asta ca scop principal pentru articolul tau minunat nu cred ca asta ar fi vrut el.
  Cat despre legea in sine: nu cred sa fi citit vreun blog care sa se intituleze: „De ce legea asta e de rahat, eu vreau sa fumez peste tot”. Si daca sunt astfel de bloguri, crede-ma ca sunt in numar mult mai mic decat toti frustratii care scriu bloguri, dupa ce s-a dat legea, doar asa, ca sa ii faca sa inteleaga pe toti fumatorii de ce legea asta e buna. Si din nou, am vazut prea putine commenturi de la fumatori care sa nu fie de acord cu legea. Majoritatea sustin ce a sustinut si coke mai sus: sa existe locale destinate exclusiv fumatorilor. Si nu multe, cate 1 la 3-4 de nefumatori cred ca ar fi suficient.
  ps: am ras cand am vazut commenturi legate de scarile rulante de la metrou =)))) serios? traiesti sanatos, nu vrei sa inspiri niciun gram de nicotina, dar a dracu daca ai face putina miscare

 39. citind comentariile fumatorilor de pe aici am tendinta (ca sa nu zic chiar certitudinea) ca fumatul afecteaza grav coeficientul de inteligenta. Inteleg ca fumeaza dar sa fie atat de idioti….mi-a fost mai greu sa cred, dar acum am dovada 🙂

 40. se pare ca e molipsitor, am uitat sa scriu „am tendinta sa cred”

 41. Da, e chiar greu sa vedeti dincolo de rahatul asta cu fumatul. E vorba de noi, de libertatea noastra, de educatia si bunul simt, de dreptul de a alege si de niste legi ce trebuie facute pentru toti nu pentru unii. Dam legi pe banda rulanta de parca asta e importanta dar pe partea cealalta furam cu ghiotura, spalam bani si taiem padurile ca niste nebuni. Iar asta se numeste democratie? V-au luat ochii cu doua-trei legi si gata, ne-am invrajbit iar ei fac ce vor. De ce? Ca voua va este lene sa ma miscati curul din fata sobei si sa-i trageti de maneca. Le-ati dat puteri maxime si voi asteptati sa vina renasterea nationala. Asta nu vedeti???

 42. Haha.
  Oameni buni , de obicei , când mă duc la curve (adică femei care prestează pe banii mei) , mă duc și o aleg pe care o vreau în seara respectiva. Poate blonda , poate bruneta , una înaltă sau poate una mica.

  Știi , după o astfel de partida îmi place sa mănânc o ciocolata , mă duc la supermarket și caut una care îmi place , nu vreau neagra , îmi place cea alba aerata.

  Satul de dulciuri sigur îmi va fi sete și nu vreau cola ca mă agita , o sa beau un suc natural.

  Plec de la magazin și observ ca trebuie sa bag motorina , dar nu pun de la petrom , bag de la rompetrol ca e mai buna.

  Pe drum spre casa , îmi aduc aminte ca am de plătit factura la internet , după ce am trecut pe lângă un sediu UPC pentru care viteza mai buna decât Rds și am vrut la ei.

  Când sa cobor din mașină mă suna un prieten dacă mergem la un suc. Accept! Mă duc și îl iau… nu știm la ce local sa mergem. Ne gândim….si ne hotărâm la unul de Nefumatori , ca noi nu fumat și ne deranjează.

  VIAȚA ESTE TOATĂ O ALEGERE. FIECARE ALEGEM CUM NE TRĂIM VIAȚA DUPĂ BUNUL PLAC. NU TE OBLIGA NIMENI SA FUTI FEMEIA CE NU E PE GUSTUL TĂU, SA MĂNÂNCI CE NU ÎȚI PLACE , SA BEI CE NU ÎȚI CADE BINE, SA FOLOSEȘTI PRODUSUL CE NU TE MULȚUMEȘTE , CÂT ȘI SA FRECVENTEZI UN LOCAL DE FUMĂTORI .

  NU MĂ OBLIGA SA FUMEZ UNDE VREI TU ATÂT TIMP CÂT E LOCAL DE FUMĂTORI ȘI TU FACI O ALEGERE GREȘITĂ PRIN SIMPLA TA PREZENTA!

  Sunt de acord cu legea atât timp cât se vor înființa cafenele strict ptr fumători.

 43. Este cineva aici care pricepe ca fumatul este o boala?
  Placerea fumatului de fapt nu exista……
  Nicotina este un drog care pune stapanire pe bietul fumator care nu mai poate scapa usor din asta!!!
  Acest lucru trebuie tratat, adica cauza nu efectul!!!
  Va multumesc!

 44. 1. Subiectul folosit ca scop publicitar, moartea tatălui tău, este un pic jneant…
  2. Faptul ca tu nu fumezi, dar frecventezi locuri pentru nefumatori este oarecum problema ta, nu cea a fumătorului.
  3. Pentru cei ce au sărit așa ca niște tate nefumatoare, aerul ce îl respirați este de 10 ori mai poluat decât cel de țigară, așa ca…
  4. Tipul care a spus ca sunt 5 milioane de fumători, restul de 15 mil. nefumatori, te rog recitește sursa statisticilor. În prezent în România sunt mai puțin de 19 mil. De locuitori.
  Și ca sa închei subiectul, susțin legea anti fumat, însă nu sunt de acord cu argumentele de cacăt ce le dau unii nefumatori, nu este problema mea ca vi în barul de fumători, ca te duci la locuri pentru fumat cu colegi, prieteni and so on… Nu înțeleg de ce trebuie sa fiu jignita ca fumez și de ce ar trebui sa mi se interzică sa fac acest lucru, dacă fumez afară nu poluez aerul ? Sau tu respiri alt aer decât cel din cafenea ? Hai să interzicem fast food-ul ca și ăla omoară și provoacă boli, hai sa numai bei alcool ca și ăla omoară, a și ar fi bine sa te faci vegetarian, ca de la atâtea grăsimi se poate sa mori…
  Hai sa fim serioși, tigara este doar unul din cele multe cauze ale unei morți, de ce nu le înlăturați pe toate dacă vreți sa ajungeți niște moși și babe de 105 ani ?

 45. Patimă mare, monșer!
  Nu, nu fumatul, discuțiile despre fumat.
  Este adevărat că în prezența unei țigări discuți altfel, totul are o savoare aparte… Dacă ești fumător, dacă nu…
  Sunt curios, oare fumătorii au aprins nervoși o țigară când au citit articolul? Parcă-i văd cum și-au aruncat comentariul pe internet, ca pe o țigară pe care nu ai putut să o fumezi până la capăt. Au strivit țigara sub talpa pantofului? Au sudat alta? Nici a treia nu i-a calmat? Nici un pachet întreg nu ar putea face asta.
  Iar nefumătorii, au simțit ei comentariile fumătorilor ca pe fumul care vine insidios, inervant, sâcâitor, indiferent unde s-ar așeza? Parcă-i văd cum au eliberat comentariul lor, tacticos, ca pe fumul de la o ultimă țigară.
  Nici un articol/postare nu cred că a întrunit atâtea comentarii, atâta patimă, într-un timp atât de scurt. Sunt mai multe comentarii decât țigările pe care le-ar fi putut fuma în acest timp un împătimit al nicotinei.
  Nici comentariile făcute la D`ALE ȘCOALEI , nici toate NELINIȘTile diacritice, nici diversele STÂLCIRI, nici chiar TEORIA CONSPIRAȚIEI nu au suscitat atâtea surescitări.
  MIROSUL dumitale DE ȚIGARĂ doamnă diacritică nici pomeneală să (mai) fie DISCRET. S-a împrăștiat peste tot, a pătruns prin toate cotloanele internetului, mai ceva ca fumul de țigară. Postarea dumitale i-a făcut pe toți să tușească: pe fumători mai rău ca pe nefumătorii dintr-o tavernă iar pe nefumători mai ceva ca pe niște fumători care au schimbat țigările. Parcă văd știrea zilei de mâine: Parlamentul se va întruni într-o ședință extraordinară chiar în noaptea dintre ani. Mirosul (in)discret de țigară al unei diacritice a produs o adevărată revoluție. Sute, mii de rotocoale de fum de țigară au încercuit Parlamentul…
  „Light a cigarette and wish the world away
  I got out, I got out, I’m alive but I’m here to stay
  So I hold two fingers up to yesterday
  Light a cigarette and smoke it all away”
  Sau mai pe românește:
  „Intoxică-mi mintea, țigară cumplită,
  Acoperă-mi ochii cu voaluri de vis,
  Adormi cu tristețe în scrum risipită
  Și-aprinde-te iarăși când tocmai te-ai stins.”
  Indiferent dacă ești fumător sau nu, eu cred că până la urmă „viața-i un chiștoc de țigară aprins / ascultați-mă oameni buni / cineva ne fumează pe-ascuns”
  Poate că plăcerea fumatului nu există cu adevărat, dar savoarea discuțiilor despre el…
  Mai bine haideți să aprindem o țigarE, ca pe vremuri: https://www.youtube.com/watch?v=aJh8U1ZArvA

 46. Hai ca m-ai albit. Tu cu copiii tai si cu tac-tu pe care-l renegi :)) iesi acas’!

 47. Frate, de multă vreme n-am mai citit atîtea tîmpenii strînse la un loc! De la fumători și nefumători în mod egal, din păcate…
  Băi oameni buni, vă scapă cîteva chestii esențiale:

  1) Diacritica nu folosește povestea despre tatăl ei din motive publicitare, din simplul motiv că nu face publicitate nimănui.
  2) E blogul ei, pe care scrie ce vrea ea, și nu obligă pe nimeni să îl citească. Reflectă părerile ei, care nu au nici un fel de impact asupra legii. Dacă vreți schimbarea legii, nu vă mai certați ca proștii cu Diacritica, duceți-vă la Parlament și discutați cu cretinii de acolo, pe care i-ați trimis să vă reprezinte.
  3) Faceți analogii stupide cu mîncarea de la fast-food (dacă vă ia

 48. cineva Mac-ul ia să vă văd cum vă dați cu curul de pămînt) și cu mașinile de pe stradă. Dar vă depășește faptul că mîncatul și transportul sunt necesități, nu vicii. Hai să muriți voi că toți vă dați numai cu bicla și cu talpa, să vă dea gratis un Q7 și nu v-ați urca nici de-ai dracu în el! Iar de mîncat, numai păpădie culeasă pe rouă nescuturată, cu mînuțele proprii.

  Și, last but not least, faceți-vă mă crîșme pentru fumători, că nu vă ține nimeni (vedem noi după aia cine acceptă să lucreze acolo…)! Dar nu așteptați ca vreun restaurator să le facă pentru voi, că n-o să se întîmple. Și știți de ce? Pentru că nu rentează.

  A bon entendeur, salut!

  (scuze pentru comentariul retezat la mijloc, din greșeală)

 49. Dacă un sportiv pentru a se menține sănătos și în forma (așa Cum își dorește) un nefumator de ce nu ar trebuii sa aiba grija de el …de ce trebuie sa alerg eu (fumatorul) în locul tău (nefumatorul) ca tu sa te simți bine ? Vrei sa fii sănătos? Stai departe . Vrei sa ai o viață lungă și ferita de boli ? Ai grijă de tine. Nu însemni nimic pentru mine , de ce sa am eu grija de tine?

 50. Excepțional articol,am plâns în prima zi a anului,caci m-am regăsit în el.Și eu i-am spălat pe ai mei,ambii bolnavi de Alzheimer,le-am dat sa manance cu lingurița toate alimentele pasate ,i-am întors și ridicat din pat de câteva ori pe zi,lucru care mi-a asigurat o artroza a umerilor îngrozitor de dureroasa,i-am adunat de pe jos sau din cada în care cădeau de câteva ori pe zi pana sa cada la pat…în fine,un final urat și dureros.Și tata a fumat și băut zilnic,însă în limite acceptabile și cu toate acestea a făcut întâi Parkinson,apoi Alzheimer. Și da,excesele sau stereotipiile de genul baut-fumat,distrug inima, creierul,în final…tot.

 51. M-a impresionat acest articol! Sunt fumatoare de multi ani si de ceva vreme mi-e jena s-o spun sau sa fumez in public! Ma simt decazuta cu cateva trepte mari din scara sociala, fumand in public!
  Distribui cu placere acest articol!

 52. Wow! Este in primul si in primul rand foarte bine scris. Eu am fost fumator de la 13 la 29. Practic atunci cand m-am lasat, fumasem mai multi ani decat nu fumasem… La scut timp, vazand ca nu e practic nici un efort, s-a lasat si prietenul meu, care fuma tot de atunci, insa fuma 2 pachete. Il sunam zilnic sa il intreb daca tuseste macar. Absolut nici un efort, nici o tuse nu reclamase.
  Dar in fine, am incert sa fiu exemplu pentru mai multi fumatori, nu a mers…
  Eu te felicit pentru felul in care este scris, apoi pentru unghiul de vedere, apoi pentru subiect.
  O singura mica greseala „dus iau pâine”

 53. Am citit pe verticala ce s-a scris, am vrut sa-i raspund unuia ( mi-am dat seama insa ca sunt mai multi care „predica” aceeasi ineptie) care imi vorbeste de alegeri. Imi vine sa vorbesc urat , n-o voi face, ii voi spune doar atat: alegerile pe care le faci pe sanatatea ta (voastra ..) te (va) privesc, alea care le faci pe sanatatea / plamanii mei ma privesc (si ) pe mine. Am prieteni fumatori care-mi sunt dragi si nu doresc sa rup legatura cu ei pentru ca fumeaza (de fapt nici nu prea bag de seama de multe ori, dar un articol ca asta imi aminteste atat de abrupt ca am dreptul si eu sa aleg…sa aleg sa nu inhalez si te rog sa nu indraznesti sa vii cu vreo replica „inteligenta” gen „nu te obliga nimeni sa stai in preajma fumatorilor” ca vomit). Si atunci vreau legi. Care sa ma/ne protejeze. Si plamanii fumatorului zic saru’ mana sa nu-i tii in atmosfera infecta de fum de tigara.

Comentariile nu închise.