Și totuși, n-ar fi bine să se predea așa ceva la școală?

Mă fac să zâmbesc oamenii mari care, după ce au dat cu capul de diverse și văzând că le-a fost greu (sau pur și simplu n-au putut) să-și pună mintea la contribuție, vin și zic ”păi n-ar fi bine să se predea așa ceva la școală?”. Punând automat semnul egalității între a preda și a învăța, uitând că între a preda, oricât de bine, și a învăța (+ a ține minte pentru următorii 20 de ani), există puștiul de 16 ani care n-are chef de nimic, școala fiind oricum ultima în interiorul acestui nimic. Mai toți adulții au idei despre ce ar trebui să se predea la școală, categoria ce-aș vrea eu acum, la 40 de ani, să mi se fi predat la 16, pentru că acum, la 40 de ani, am despre mine o părere atât de bună încât sunt convins că la 16 ani chestiile pe care adulții le considerau atunci importante pentru mine m-ar fi interesat pe bune și le-aș fi luat în serios, mai ales dacă se făceau la școală (!), n-aș fi dormitat în bancă și n-aș fi făcut biluțe de muci în ora de educație financiară în care mi s-ar fi explicat cum să cumpănesc înainte să iau creditul pe care-l voi lua peste 20 de ani, când voi fi terminat (sau nu) de jucat LOL.

Da, fix asta te preocupă la 16 ani. Felul cum vei completa peste 8-9 ani o declarație de venit. Iar dacă nu e suficient de interesant, e, firește, vina profei de economie, că nu știe să facă atractivă lecția despre declararea unor venituri pe care nu le ai și nici nu le vei avea în următorii 8 ani.

Da, sunt multe chestii care ar putea fi predate la școală. Ceea ce ar aduce ziua elevului la 8 lecții pe zi, iar toți părinții s-ar scandaliza. Aceiași părinți care, altminteri, își doresc școala-bonă, unde copilul să stea cât mai mult, dacă se poate de la 8 la 18. Dar nu învățând, că e obositor.

Da, sunt multe chestii care ar putea fi predate la școală. Dar ai 16 ani. Și îi urăști pe oamenii mari care îți împănează orarul cu preocupări de oameni mari și plictisitori.

Publicitate

9 gânduri despre „Și totuși, n-ar fi bine să se predea așa ceva la școală?

 1. Să nu mai discutăm despre declaraţia de venit. Nu are sens! Să discutăm de banala cerere pentru motivarea absenţelor… Aia e adevărata provocare a limbii românii.

 2. pai… educatia e responsabilitatea familiei, nu a scolii.
  Scoala da ceva instruire, din cele sub 10% ore din viata la scoala, ar trebui sa ramanem cu placerea cititului si studiatului, dar adaptarea vine de acasa.

 3. Buna, Diacritica! Am incercat sa scriu la ” loc de intrebat”, insa comentariile sunt inchise. Am o nelamurire si e foarte important sa o lamuresc. Vreau sa dau la printat invitatiile de nunta si vreau sa iti cer parerea in legatura cu 2 virgule.

  ” botezul meu care va avea loc la Biserica Sf. Spiridon, de la ora 13″

  si ” Petrecerea va continua la Restaurant X, incepand cu ora 19″

  Pe modelele de invitatii am vazut ca se pune virgula, dar eu nu prea ii vad rostu’.
  Te rog frumos, raspunde-mi!
  Multumesc!

 4. cum e mai bine, cu vigula sau fara?

  ” botezul va avea loc la biserica x, de la ora”
  si ” petrecerea va continua la rest topolog, incepand cu ora”

 5. Nu am știut unde să vă las comentariu. Aveți un site extraordinar! Mereu când am nelămuriri și caut pe google, sunt direcționat aici. Explicați foarte bine!

 6. Multe lucruri par plictisitoare la 16 ani, in special scoala, dar datorita profesorilor care au reusit sa faca din plictisitor interactiv inca avem elevi care exceleaza.
  Va multumesc!

 7. Iti multumesc frumos pentru raspuns, Diacritica! Sa ai o seara faina!

Comentariile nu închise.