”România liberă” angajează pe bază de școala vieții

Altfel nu-mi explic cum de agramatul domn Petre Bădică scrie la ”România liberă”, și-ncă despre școală. Poftim:

2016-06-24_badica1

2016-06-24_badica2

(România liberă)

”Să fi citit”, un conjunctiv perfect, se scrie cu un singur i și e invariabil: eu să fi citit o carte (nu eu să fiu citit o carte), ei să fi citit o carte (nu ei să fie citit o carte), noi să fi citit o carte (nu noi să fim citit o carte), Petre Bădică să fi citit cartea de ortografie (nu Petre Bădică să fie citit cartea de ortografie).

Iar profesorii sunt ei înșiși, nu ei însăși. Că însăși e ea. Ea însăși, el însuși, ei înșiși, ele înseși sau ele însele. Detalii aici. Înșiși profesorii recunosc sau profesorii înșiși recunosc.

Domnul Petre Bădică însă nu cunoaște și nici nu recunoaște. Domnul Petre Bădică are o ortografie de absolvent slab de clasa a opta, ceea ce, evident, îl califică să scrie în deplină cunoștință de cauză despre problemele școlii. (Aici.)

 

 

 

Publicitate

6 gânduri despre „”România liberă” angajează pe bază de școala vieții

  1. Ehei! Imediat după 1989 ziarele aveau corectori, oameni şcoliţi, cu filologia făcută la zi – şi nu doar unul… Uneori ne amuzam să-i privim certîndu-se pe cîte o chestie de gramatică ori pe nişte subtilităţi de limbă care nouă ne erau – ignoranţi cum eram – interzise…
    Să nu mai aibă ziarele bani să angajeze corectori cu studii de specialitate?
    Ei, dar să încercaţi să citiţi o revistă de IT!!! Vai de biata limbă română… Acolo regină e o romgleză agramată, dacă nu direct analfabetă…

  2. Ce bine ar fi să fie România liberă, sau eliberată de astfel de agramați. Este nevoie de mână de lucru necalificată, țara asta este o paragină de la est la vest și de la nord la sud. Paragina este atât la propriu, cât și la figurat.

    Dar la acel ziar, nu le dă la angajare vreun test fulger la ortografie ? Sau sunt agramați și cei care corectează acele teste, presupunând că există ?

    Mai ceva: se vede treaba că agramații aceștia se potrivesc cu corectorii, care par a fi la fel de strâmbi. Nu li s-a zgâriat retina la văzul acestor nestemate ?

  3. Dia, pe mine mă durea la banană de profesoara mea de română – și-acuma mă doare! – când n-aveam ore cu ea!
    M-a interesat mai mult chițibușăria din limba asta pe care o pocesc toți. 😀

  4. În primul caz, poate o fi greșit adăugând „o carte”. 🙂

    PS: Nu îmi place că aici nu se poate comenta la articole vechi. Având tu un blog ale cărui articole nu-și pierd relevanța în timp. Și trimiteri de la unul la altele. Ceea ce-i mișto. Că ai trimiteri, nu că nu se poate comenta.

  5. La 7.000 – 15.000 vizitatori pe zi și 3.153 de articole, nici nu vreau să mă gândesc ce-ar fi prin subsoluri. Categoria ”cine ești tu să zici că ”zi” se scrie cu un singur i, eu am învățat că-i cu ii”.

Comentariile nu închise.