Cum știu că nu știi care-i treaba cu școala

1. Bagi la înaintare calculatorul. Calculatorul, dom’le! Dacă școala s-ar face pe calculator, ce funny ar fi! Că, uite, acasă stau tot timpul pe calculator și pe jocuri, deci să faci școală pe calculator ar fi ca atunci când te joci acasă pe net. Căci, nu-așa, jobul tău, făcut pe calculator, e ca o joacă pe net. ERP-ul e un fel de LOL. Numa’ ce-l deschizi și te-apucă veselia. Contabilitatea ținută pe calculator e fun, spre deosebire de contabilitatea ținută pe hârtie, cu mânecuțe. Așa și cu matematica: odată ce-i pe calculator, e funny, în mod sigur, n-are cum să fie altfel. Calculator la școală, zi de zi, lună de lună, an de an, timp de 12 ani? Teme, teste, teze pe calculator, semestru de semestru, an de an, timp de 12 ani? Vai, dar ce fun ar fi! Ca la LOL ar fi, parol!
2. O bagi p-aia cu ”trainingurile la noi la firmă sunt așa și pe dincolo, de ce nu e la fel și la școală?”. Intră în firea logicii să compari adulți cu copii, training de 2 zile cu formare de 12 ani x 35 săptămâni x 5 zile, un training care înseamnă pauză de job, rupere din cotidian, reguli, responsabilități, cu o școala care înseamnă cotidian, reguli, responsabilități. Dar cum, trainingul de 2 zile de la noi de la firmă a fost așa de funny, ne-a pus ăla să ne aruncăm de pe masă pe spate în brațele colegilor să ne întărească spiritul de echipă, nu înțeleg de ce nu se face așa ceva și la școală!

Să ne-nțelegem: orice pare și chiar e funny la prima vedere și încercare, poate și la a doua sau la a treia, odată ce devine realitate cotidiană care eventual mai și cere un efort cotidian, nu mai e funny. E boring.
Să vedem la ora de franceză un film în franceză, cu subtitluri în engleză (sau română, după caz)? E funny.
Să vedem un film în franceză, cu subtitluri în franceză? Not so funny. Cere concentrare și efort.
Să tragem un ce profit din filmul ăla, cu niște activități preliminare? Not funny at all.
Să mai tragem un ce profit din filmul ăla, cu niște activități ulterioare (vocabular din film, întrebări, ceva gramatică, ceva civilizație)? Boring. Păi ce, noi voiam distracție, de ce ne puneți să muncim?!
Să dai un test să vezi ce-au învățat din filmul ăla? E cruzime. Ce nașpa e școala!

(Nu lucrez în școală românească, scutiți-mă.)

Publicitate

2 gânduri despre „Cum știu că nu știi care-i treaba cu școala

  1. Da, calculatorul e funy! La scoala baiatului meu, mare liceu de info,clasa v, nu dau nume, intuiti, ora de info si profu’ sunt cele mai iubite nu ca ar invata ceva, ci pt ca sunt lasati sa faca ce vor aka jocuri, chiar si siteuri interzise unor copii de 11 ani. Cei care vor sa invete cu adevarat trebuie sa se descurce cu meditatii, obtin rezultate si scoala e tare mindra de ei. Asa ca daca s-ar face scoala „cu calculatorul” ar fi o mare fericire si dupa ce termina asa scoala parintii vor avea mari surprize!

  2. Sustin scolile private, fiindca daca dai un ban, macar te interesezi pe ce il dai, nu sa faci precum vecinii sa duca baiatul la scoala, cu prezumtia ca invata el ceva acolo. Nu frate, suntem prea putini ca sa ne lasam copiii pe mana la niste ex-comunisti, profesori-calugari la religie, profesori care dau note dupa „ochi”. Imi doresc o revolutie in sistemul de invatamant de stat.

Comentariile nu închise.