De când cu scandalul micilor, văd că tot apare argumentul că ce, și-n Dobrogea sunt minorități, da’ acolo nu există să nu ți se vorbească românește.
Mda. Tocmai de-asta îți vorbesc tătarii românește în Dobrogea: pentru că-s minorități cât cuprinde. Ia uitați-vă numa’ nițel la harta asta a Constanței actuale. În peninsulă, cerculețul ăla roșu, unde era toată Constanța pe vremea (nu chiar așa demult) când era doar un cătun, se află biserică armenească, biserică grecească, sinagogă, biserică ortodoxă românească, biserică catolică, geamia Hunchiar (de pe vremea otomanilor), moscheea Carol (imediat după războiul de independență, când Carol a vrut anume să se ridice moschee, ca să le arate turcilor și tătarilor că-s bineveniți). Și or mai fi și altele, habar n-am. Doar în cerculețul roșu, da?
Cu câteva, rare și mici, excepții, în Dobrogea nicio minoritate la nivel național nu-i majoritară la nivel local. Machidonu’, dacă vrea să-și vândă brânza și carnea de berbec, știe că tre’ să vorbească și românește, că doar așa se-nțelege și cu clientul român, și cu clientul turc. Despre asta-i vorba, de-asta Dobrogea nu-i Secuime.
Altminteri, ia gândiți-vă nițel:
Niște copii care acasă vorbesc ungurește și n-au vecini români pe stradă cu care să se joace și de la care să-nvețe românește, n-au colegi de grădiniță români, se trezesc în clasa pregătitoare că trebuie să-nvețe româna după niște manuale speciale, ca într-a opta să dea evaluarea națională după aceeași programă și aceleași subiecte ca elevii români. Ai luat notă mare la maghiară și la mate, dar notă mică la româna pe care o auzi doar la ora de română, dar ți-e evaluată ca și cum ai crește printre români? Ghinion. Sigur o să iubești limba română după experiența asta. La bac, la fel. Vizezi o universitate britanică? Ghinion, ai bac despre Eminescu și alți demoni arhaici și regionali, când tu știi doar româna standard. Ca-n urmă cu patru ani, treaba asta o să te facă în mod sigur să iubești limba română cu toată ființa ta.
Nu-nțeleg de ce să ții morțiș ca secuii să studieze, de la un punct încolo, după manualele pentru copiii români. Copiii ăștia trebuie să-nvețe româna funcțională, s-o înțeleagă și s-o scrie corect, să se exprime corect și fluent. Și ceva istorie a literaturii române, cât să știe că Eminescu a fost romantic și a trăit în secolul al XIX-lea. De ce să-i pui să facă analiză literară pe text? Oricum bacul lor și evaluarea națională sunt mai grele, că au o probă în plus, limba maternă. Fă-le proba de română doar cu înțeles de text, cu scris de compunere funcțională, cu ceva sinonime și antonime din limba curentă, cu o familie de cuvinte, tot din limba curentă, examenul oral cu situații uzuale din România de azi. Bag mâna-n foc că-n felul ăsta mai mulți secui ar învăța româna și ar învăța-o mai bine. Și v-ar zice fără probleme în română că încă n-a venit ora deschiderii.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.